.

NATO respinge cererea Rusiei de a se retrage din Romania si Bulgaria

Distribuie prietenilor tai!

Alianta Nord-Atlantica a respinge “sferele de influenta” si insista asupra dreptului sau de a-si consolida prezenta pe flancul estic. NATO a transmis Rusiei ca respinge cererea sa privind retragerea din Romania si Bulgaria.

Aliatii precizeaza ca nu vor renunta la capacitatea de a se proteja si apara reciproce, inclusiv prin prezenta de trupe in zona de est a NATO. Este o reactie la declaratia ministrului de externe al Federatiei Ruse, Serghei Lavrov. El afirmase ca propunerile Rusiei privind aranjamentele de securitate in Europa se refera la retragerea trupelor, echipamentelor si armamentului strain, precum si la alte masuri menite sa refaca situatia din 1997 a acelor tari care, la acel moment, nu erau membre NATO, aici fiind incluse atat Romania, cat si Bulgaria.

“NATO ramane vigilenta si va continua sa evalueze necesitatea de a intari flancul estic al Aliantei noastre. Cererile Rusiei ar crea membri ai NATO de prima clasa si clasa a doua, lucru pe care nu il putem accepta” – a declarat Oana Lungescu, purtator de cuvant al Aliantei. De asemenea, ea a precizat ca NATO va raspunde mereu la orice inrautatire a mediului de securiatate, in special prin intarirea apararii colective.

Interesant:   MAE critică mesajele președintelui Ungariei

Ministrul roman al Apararii Nationale: Rusia vrea o noua Cortina de Fier

Vasile Dîncu, a declarat, la Arad, cf Federatia Rusa incearca sa traga o noua Cortina de Fier si si-ar dori o noua forma de impartire a sferelor de influenta.

Dupa declaratiile Rusiei, presedintele Klaus Iohannis a convocat sedinţa Consiliului Suprem de Aparare a Tarii  – CSAT – pentru miercurea viitoare, la Palatul Cotroceni. Sunt incluse subiecte referitoare la situatia de securitate in Zona Extinsa a Marii Negre si pe Flancul Estic al NATO si masuri privind dezvoltarea capacitatilor de raspuns la noile provocari ale mediului de securitate si cresterea rezilientei.

Bulgaria: ne decidem singuri planurile de aparare

Ca reactie la declaratia lui Lavrov, premierul bulgar, Kiril Petkov, a subliniat ca Bulgaria isi decide singura masurile de aparare, in coordonare cu aliatii NATO. Petkov a facut apel la Rusia sa aiba undialog constructiv cu Occidentul pentru reducerea tensiunilor legate de Ucraina.

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.