Cea mai puternică rachetă din lume, SLS, a decolat miercuri pentru prima dată din Florida, pentru o misiune care marchează marele debut al programului american de întoarcere pe Lună, Artemis, informează AFP.
Pentru acest zbor de testare lansat la 50 de ani de la ultimul zbor al programului Apollo, capsula Orion, fără astronauţi la bord, nu va ateriza pe Lună, dar se va aventura până la 64.000 km în spatele acesteia, un record pentru o navă spaţială care poate transporta echipaj uman.
Scopul acestei misiuni Artemis 1, programată să dureze puţin peste 25 de zile, este de a verifica dacă această nouă rachetă este capabilă să transporte un echipaj pe Lună în următorii câţiva ani.
Agenţia spaţială americană NASA a trimis cu succes un satelit nu mai mare decât un cuptor cu microunde să orbiteze în jurul Lunii, a anunţat duminică agenţia, potrivit DPA.
Satelitul, denumit CAPSTONE (Cislunar Autonomous Positioning System Technology Operations and Navigation Experiment), a finalizat o “manevră iniţială de inserţie pe orbită” şi şi-a pornit propulsoarele pentru a poziţiona nava spaţială pe orbită duminică seara, a precizat NASA.
CAPSTONE a decolat la bordul unei rachete Rocket Lab Electron de la un spaţioport din Noua Zeelandă în luna iunie.
Satelitul va începe să parcurgă o orbită “semnificativ alungită” care ar trebui să dureze şase luni. Orbita urmează traiectoria pe care o va avea viitoarea staţie spaţială Gateway odată ce va fi în funcţiune.
Staţia spaţială Gateway, în care este implicată şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA), urmează să servească drept staţie intermediară pentru misiunile cu echipaj uman către Lună – şi, mai târziu, posibil şi ca staţie pentru misiuni către Marte.