Telescopul Spatial James Webb a fost lansat chiar in ziua de Craciun, iar manevrele au decurs impecabil. „Vom intelege mai bine universul si locul nostru in acest univers” – a declarat administratorul NASA, Bill Nelson. Astfel, se deschide o noua era in astronomie.
James Webb a fost construit de o echipa internationala, sub coordonare americana, cu un buget de 10 miliarde de dolari, pentru a extinde profunzimea perspectivei asupra Universului pana la momentul cand se formau primele galaxii. De asemenea, telescopul va „cutreiera” universul in lung si in lat in cautarea unor semne de viata. James Webb va elucida unele aspecte legate de sistemul nostru solar, va studia expoplanetele si ne va oferi informatii despre univers de o amploare si exactitate fara precedent.
Telescopul a fost lansat din Guyana Franceza, cu o racheta Ariane 5, iar numaratoarea inversa a avut loc in limba franceza – un eveniment total inedit. Agentia Spatiala Europeana a numit lansarea „un minunat cadou de Craciun” pentru intreaga comunitate de cercetatori ai spatiului.
Dupa o ascensiune de 27 de minute, instrumentul cu o greutate de peste peste 6 tone a fost eliberat din treapta superioara a rachetei de conceptie franceza, iar in urmatoarele 13 zile se va deplasa spre destinatia sa orbitală, la 1,6 kilometri de Terra, adica o distanta de patru ori mai mare ca aceea dintre Pamant si Luna. Imaginile obtinute de o camera video montata pe treapta superioara a rachetei arata ca telescopul a ajuns in spatiu in conditii bune.
Telescopul va orbita în jurul Soarelui in tandem cu Pamântul, fiind astfel protejat de caldura solara. Daca totul merge bine, instrumentele telescopului vor opera la temperatura de minus 255 grade Celsius, in timp ce panourile solare, antena pentru comunicatii vor fi expuse caldurii solare pana la temperaturi de 88 de grade Celsius. Odata ajuns pe pozitie, telescopul isi va extinde scutul antisolar de dimensiunea unui teren de tenis si va incepe sa studieze cosmosul in spectrul infrarosu al luminii, folosind o oglinda cu diametrul de 6,5 metri.
Acest observator spatial e format din trei elemente principale :
- Modulul Integrat – unde se afla patru instrumente, ce vor fi folosite pentru captarea imaginilor sau spectroscopie.
- Elementul Optic – este principalul ochi al observatorului si include oglinzi si planuri de sustinere a oglinzilor.
- Elementul vehicul spatial – aici se afla cele sase mari subsisteme necesare pentru operarea aparatului spatial, inclusiv sistemele de control propulsie, energie electrica si comunicatii.
Monica