E un moment de cotitura pentru cele doua state ex-sovietice, pe drumul lor european si pro-occidental.
In Luxemburg au avut loc conferintele interguvernamentale prin care Moldova si Ucraina incep, oficial, negocierile de aderare la blocul comunitar, la doi de ani de cand au primit statutul de tara candidata. Greul insa de-abia incepe. Guvernele de la Kiev si Chisinau trebuie sa aplice o serie de reforme pentru indeplinirea criteriilor politice, economice si institutionale. Ucraina si Republica Moldova trebuie sa convinga tarile membre ca sunt state cu o democratie functionala si cu o economie de piata robusta.
“Ne aflam intr-un moment definitoriu pentru aceste doua tari si pentru Uniunea noastra. Uniunea Europeana a insemnat, intotdeauna, mai mult decat o uniune politica si economica. Este aspiratia colectiva la pace, securitate, democratie si prosperitate. In pofida razboiului si a perioadei peroblematice, Ucraina si Moldova au inceput reforme cuprinzatoare. Felicitari” – este mesajul transmis de presedinta Comisie Europene, Ursula von der Leyen.
Cele doua tari trebuie sa-si alinieze legislatia la normele comunitare in nu mai putin de 35 de domenii, denumite capitole de negociere, de la mediu, circulatia marfurilor, pana la pescuit, securitate si impozitare. Cand va deveni membra, Ucraina va fi cel mai mare stat UE, detronand Franta.
Ungaria se opune negocierilor cu Ucraina
In opinia guvernului condus de Viktor Orban, Ucraina nu indeplineste criteriile pentru inceperea negocierilor. Ungaria face presiuni pentru ca guvernul ucrainean sa rezolve o lista de 11 cereri legate de drepturile minoritatii maghiare din Ucraina. Guvernul de la Budapesta considera ca in acest moment Ucraina nu trateaza democratic comunitatea maghiara de pe teritoriul sau.
Manuela