Premierul Moldovei, Dorin Recean, avertizeaza ca exista riscuri de securitate, dupa ce Rusia a sistat livrarea de gaze naturale.
Regiunea separatista Transnistria este grav afectata, iar autoritatile separatiste au inchis fabrici – cu exceptia celor din industria alimentara – au restrictionat incalzirea locuintelor si au limitat alimentarea cu energie electrica.
Gigantul rus Gazprom sustine ca Moldova ii datoreaza in jur de 700 de milioane de dolari, pentru livrari neachitate. La randul sau, guvernul de la Chisinau, in urma unui audit occidental, afirma ca datoria e de doar 3 milioane de dolari. Gazprom a anuntat inca de acum cateva luni ca de la 1 ianuarie opreste livrarile de gaz, intrucat Moldova refuza plata datoriei. La aceasta situatie se adauga si decizia Ucrainei de a nu mai permite tranzitul gazelor rusesti pe teritoriul sau. Livrarile s-au oprit pe 1 ianuarie, la ora 7 dimineata.
Recean spune ca restul republicii isi asigura necesarul energetic in productia interna si din importuri. Potrivit agentiei Reuters, 60 la suta din gazele naturale de care are nevoie Moldova sunt importate din Romania. “Punand in pericol viitorul teritoriului pe care l-a sustinut timp de trei decenii, pentru a destabiliza Moldova, Rusia demonstreaza ca toti aliatii sai au aceeasi soarta – sunt tradati si izolati” – e de parere seful guvernului de la Chisinau. Recean afirma ca e o criza de securitate, prin care Moscova incearca sa readuca la putere fortele pro-ruse.
In Transnistria, populatia a ramas in frig si bezna. Perioada in care oamenii stau fara curent s-a extins de la doua la patru ore pe zi.
Manuela