.

Modulul rusesc s-a prabusit pe Luna

Distribuie prietenilor tai!

Luna-25, modulul lunar trimis de Rusia, s-a prabusit pe Luna, dupa o defectiune prin care nu a mai putut fi controlat de la sol.

Luna-25 era primul modul trimis de rusi pe luna in aproape 50 de ani. Nu avea echipaj si urma sa ajunga la polul sud de pe Luna. Niciun vehicul spatial nu a mai ajuns in acea zona selenara.

Modulul nu a mai raspuns la comenzi. Inca nu e clar de ce. Apoi s-a plasat pe o orbita gresita si, in in cele din urma, s-a prabusit pe Luna.

Luna-25 urma sa exploreze Polul Sud de pe Luna, acolo unde oamenii de știinta cred ca s-ar afla apa inghetata si elemente pretioase. Roscosmos, agentia spatiala a Rusiei, a anuntat ca a pierdut legatura cu Luna-25. Vehiculul fusese lansat pe 11 august si urma sa scrie istorie, aterizand lin in urmatoarele 24-48 de ore.

“Vehiculul a intrat pe o orbita impredictibila si a incetat sa existe din cauza coliziunii cu suprafata Lunii. O comisie speciala va analiza cauzele esecului acestei misiuni” – a precizat Roscosmos.

Interesant:   Presupusa amanta a printului William rupe tacerea: "Complet neadevarat"

Inca o racheta in drum spre Polul Sud lunar

Rusia si India erau in competitie pentru atingerea Polului Sud Lunar. Modul indian, Chandrayaan-3, ar urma sa ajunga acolo saptamana viitoare.

Nicio tara nu a reusit pana acum sa trimita un modul pe Polul Sud Lunar, desi atat americanii, cat si chinezii au aterizat pe suprafata selenara. Luna-25 era prima misiune selenara a Rusiei din 1976, pe vremea URSS.

Suprafata Polului Sud lunar, situat in partea intunecata, este mult mai mare decat Polul Nord, iar existenta apei este mult mai probabil, afirma specialistii.

Manuela 

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.