Din păcate, şi în ziua Unirii, în loc să fim toţi şi să ne bucurăm şi să îi comemorăm pe cei care au fost la nivelul la care au putut să facă această unire, în loc să fim uniţi noi între noi, va ieşi probabil cu contre, a declarat luni, într-o conferinţă de presă la Iaşi, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.
În opinia sa, în ultimii 20 de ani există o dezbinare în societatea românească.
“Este o chestiune pe care, din păcate, conducerile supreme ale ţării, de 20 de ani încoace, au făcut-o constant şi anume o dezbinare în societatea românească. Din păcate, probabil şi în ziua Unirii, în loc să fim toţi şi să ne bucurăm şi să îi comemorăm pe cei care au fost la nivelul la care au putut să facă această Unire, în loc să fim uniţi noi între noi, probabil va ieşi cu contre. Cred că la momentele solemne ale zilei de mâine probabil că toţi decidenţii politici vor participa, vor comunica cu susţinătorii, astfel încât să avem o manifestare decentă. Mi-e greu să cred că unii dintre ei se vor putea abţine, dar o să vedem”, a afirmat Romaşcanu, întrebat de jurnalişti în acest sens.
La manifestările organizate la Iaşi pentru a celebra 164 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române şi-au anunţat prezenţa premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, reprezentanţi ai Curţii Constituţionale, miniştri, dar şi lideri politici ai AUR.
Primarul Mihai Chirica a declarat că a trimis o invitaţie şi premierului Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa, de a participa la aceste evenimente.
Conform programului, manifestările de marţi vor debuta la ora 10,00 cu un concert intitulat “Noi suntem români!”. Acesta va fi urmat de un Te Deum, discursuri ale oficialităţilor, o ceremonie de depunere de coroane de flori la ansamblul statuar al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, o paradă militară, Hora Unirii şi hora populară.