.

Milioane de pasari sacrificate in Europa din cauza gripei aviare

Distribuie prietenilor tai!

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor – ANSVSA – precizeaza ca pana la data de 3 ianuarie, 2023, nu a fost depistata prezenta virusului gripei aviare in exploatatii de pasari domestice din Romania.

In schimb, un nou caz de gripa aviara H5N1 a fost descoperit la un efectiv de 15 lebede, gasite moarte pe iazul Acumularea Fălticeni, de pe raza unui fond de vanatoare din judetul Suceava.  ANSVSA precizeaza ca a transmis instructiuni clare catre toate structurile teritoriale subordonate, cu privire la intarirea masurilor de prevenire si supraveghere la nivel national, pentru evitarea aparitiei de noi focare.

“Pe intreg teritoriul României, exploatatiile de pasari autorizate/inregistrate sanitar- veterinar, cu sistem de crestere liber si ecologic, trebuie sa tina efectivele cat mai adapostite, fara acces la luciuri de apa sau alte amenajari hidrologice, pentru a limita la maximum orice posibil contact cu pasarile salbatice. De asemenea, a fost solicitata intarirea tuturor masurilor de biosecuritate in exploatatiile comerciale avicole de pe teritoriul Romaniei” – precizeaza ANSVSA. In cazul gospodariilor populatiei, ANSVSA recomanda separarea ratelor si gastelor de alte pasari domestice, evitarea cresterii pasarilor domestice in aer liber, acestea fiind tinute inchise obligatoriu in spatii special amenajate. Cand acest lucru nu e posibil, hranirea si adaparea pasarilor se va realiza intr-o zona acoperita, la care nu pot avea acces pasarile salbatice.

Interesant:   Tragedie in Grecia: zeci de morti intr-un accident de tren

Cehia: 750.000 de gaini sacrificate

Autoritatile din Cehia au anuntat ca vor fi ucise 750.000 de gaini de la o ferma din centrul tarii, in cea mai grava epidemie de gripa aviara cu care se confrunta cehii in ultimii ani. Initial, doar pasarile dintr-o hala fusesera depistate bolnave, insa apoi, desi separate, si gainile din celelalte hale s-au imbolnavit. Prin urmare, vor fi ucise toate pasarile din respectiva ferma.

Virusul gripei aviare poate fi transmis la om, in cazul contactului direct cu pasarea bolnava, insa expertii spun ca riscul pentru oameni e scazut.

Gripa aviara cu care se confrunta multe tari europene pune deja presiune pe preturi, iar unele produse avicole lipsesc din magazine, la nivel european.

Nu doar Europa se confrunta cu gripa aviara, ci si SUA, America de Sud, Africa si Asia.

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.