.

Mihail Saakashvili, arestat la revenirea în Georgia

Distribuie prietenilor tai!

Fostul preşedinte georgian şi lider al opoziţiei Mihail Saakaşvili a fost arestat la întoarcerea sa în ţară după opt ani de exil şi în plină criză politică, a anunţat vineri premierul Irakli Garibaşvili, relatează AFP şi Reuters.

”Al treilea preşedinte al Georgiei Mihail Saakaşvili a fost arestat şi trimis la închisoare” a declarat Garibaşvili într-o conferinţă de presă. Saakaşvili este cercetat pentru ”abuz de putere” într-un caz pe care el îl consideră politic.

Preşedinte al Georgiei din 2004 până în 2013, Mihail Saakaşvili a anunţat că se va întoarce în ţara sa la sfârşitul acestei săptămâni, cu ocazia organizării, sâmbătă, a unor alegeri locale considerate un test pentru partidul aflat la putere.

Georgia este cufundată într-o criză politică încă de anul trecut, când partidele de opoziţie au denunţat fraude masive în timpul alegerilor legislative câştigate la limită de partidul puterii.
Personaj controversat, Mihail Saakaşvili este pentru susţinătorii săi eroul “Revoluţiei Rozelor” din 2003, care a înlăturat de la putere elitele post-comuniste. Însă el este de asemenea omul înfrângerii din războiul din 2008 împotriva Rusiei, iar detractorii săi denunţă atitudinea lui autoritaristă.

Interesant:   Biden, un cadavru politic

Un tribunal din Georgia a decis miercuri să-l plaseze în detenţie provizorie pe liderul opoziţiei Nika Melia sub acuzaţia de organizare a “violenţelor în masă” din 2019, dar susţinătorii săi denunţă caracterul politic al acestei decizii, transmite AFP.

Arestarea liderului partidului Mişcării Naţionale Unite (UNM), fondat de fostul preşedinte aflat în exil Mihail Saakashvili, riscă să înrăutăţească criza politică care zguduie Georgia de la alegerile legislative din octombrie, care ar fi fost afectate de fraude, conform acuzaţiilor opoziţiei.

Nika Melia se afla miercuri seară la sediul partidului din capitala Tbilisi, unde liderii aproape tuturor formaţiunilor politice de opoziţie s-au întâlnit pentru a-şi manifesta susţinerea.

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.