Seful Sectiei de Arsi de la spitalul militar Regina Astrid, din Belgia, unde au fost dusi doi pompieri romani raniti in explozia de la Crevedia, a explicat presei locale motivul pentru care Romania are nevoie de ajutor. “Au nevoie de centre mai specializate, cu expertiza si infrastructura mai buna, pentru ca in Romania nu au, inca. Nu au centre pentru arsi, iar ceea ce au la dispozitie nu le permite sa-i trateze corespunzator pe pacientii cu arsuri grave” – a declarat dr.Thomas Rose, seful Sectiei de Arsi din cadrul spitalului Regina Astrid.
În urma exploziilor care au avut loc la o statie de gaz petrolier lichefiat (GPL) din Crevedia, România a solicitat asistenta din partea UE pentru tratarea victimelor cu arsuri grave.
In total, noua tari (Austria, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Franta, Germania, Italia, Norvegia si Suedia) s-au oferit sa primeasca pacienti prin intermediul mecanismului de protectie civila. In Belgia, Italia, Austria, Germania si Norvegia au sosit deja pacienti.
„Exploziile cu urmari tragice din Romania au facut ca zeci de persoane, inclusiv membri ai personalului de prima interventie, sa necesite asistenta medicala de urgenta. In aceste momente, gandurile mele se indreapta catre victime si catre familiile si colegii acestora. Tarile din Europa au reactionat imediat cu oferte de a trata victimele in spitalele lor. Un numar de 12 pacienti transferati prin intermediul mecanismului de protectie civila al UE beneficiaza deja de asistenta medicala de urgenta in Belgia, Italia, Austria, Germania si Norvegia. Le multumesc tuturor tarilor pentru ca si-au manifestat solidaritatea cu Romania in aceste momente grele, cand este atat de necesara. Scopul nostru acum este sa salvam vieti,” a declarat comisarul UE pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarcic.
Centrul de coordonare a raspunsului la situatii de urgenta al UE este in contact permanent cu Romania si cu autoritatile tarilor europene pentru a mobiliza orice asistenta suplimentara necesara.
Manuela