Un ordin al Departamentului de Stat american care a intrat în vigoare vineri prevede că toţi aplicanţii pentru vize trebuie să prezinte numele de utilizator de reţele de socializare, adresele de e-mail şi numerele de telefoane pe care le-au utilizat în ultimii 5 ani. Decizia a fost calificată de către analiştii politici drept o vastă extindere a monitorizării îmbunătăţite a Administraţiei Trump a oamenilor care solicită viză pentru a intra în SUA. De asemenea, activişii umanitari sunt de părere că acţiunea reprezintă o posibilă încălcare a Primului Amendament din Constituţia SUA.
Anterior acestei decizii, doar un număr mic de persoane, selectate în urma unor analize, trebuiau să prezinte conturile de reţele de socializare, adrese de e-mail şi numerele de telefon pentru verificare. Noile reguli au şi excepţii, dar doar pentru diplomaţi şi anumiţi oficiali guvernamentali. Schimbarea de politică ar putea afecta aproximativ 15 milioane de persoane care au aplicat pentru obţinerea vizei americane.
Un reprezentant al Departamentului de Stat a adeclarat pentru CNN că noua politică a apărut în urma unui memorandum emis de către preşedintele Donald Trump în 2017, care cerea dezvoltarea unei baze uniforme pentru monitorizarea vizelor şi procesurilor de acordare a vizelor.
“Deja solicităm anumite date de contact, un istoric al călătoriilor, informaţii despre membri familiei şi adrese precedente de la toate aplicaţiile de viză”, a declarat oficialul american. Hina Shamsi, director al Proiectului de Libertăţi Civile a declarat că noua politică guvernamentală este una periculoasă. pentru că nu face nimic pentru siguranţa naţională ci ridică semne de întrebare cu privire la datele personale ale americanilor şi ale imigranţilor.