.

Maia Sandu răspunde provocărilor Rusiei

Distribuie prietenilor tai!

Republica Moldova îşi respectă statutul de neutralitate şi îşi îndeamnă cetăţenii să nu se lase manipulaţi de vocile care afirmă contrariul, a declarat marţi preşedintele Maia Sandu în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune şi radio ‘Vocea Basarabiei’, în care s-a referit, de asemenea, la provocările ce ţin de securitatea energetică a republicii, atrăgând atenţia asupra riscului ca Gazprom să nu mai livreze gaze Republicii Moldova.

“Republica Moldova îşi respectă neutralitatea. Haideţi să nu ne lăsăm manipulaţi de discursul din Transnistria sau din partea politicienilor proruşi de la Chişinău sau de cel de la Moscova. Republica Moldova este neutră în continuare, noi respectăm neutralitatea. Constituţia noastră nu ne interzice să avem armată naţională, dimpotrivă. Deci, aceasta este prevederea constituţională, să avem armată, armată dotată, ca să poată să-şi apere ţara. Este datoria noastră”, a declarat Maia Sandu, citată de portalul Agora.md.

Totodată, Maia Sandu a insistat asupra rezolvării conflictului transnistrean doar pe cale paşnică.

Interesant:   Haos pe glob! O pana informatica a paralizat omenirea

“Republica Moldova este o ţară paşnică şi va rămâne în continuare o ţară paşnică, noi nu vom ataca pe nimeni, noi am spus de mii de ori că ne dorim rezolvarea conflictului transnistrean doar pe cale paşnică, doar pe cale diplomatică. Riscurile nu sunt de la Chişinău, nu Chişinăul a atacat ţara vecină. Federaţia Rusă a atacat o ţară vecină”, a declarat Maia Sandu la ‘Vocea Basarabiei’.

“În momentul în care Ucrainei i se întâmplă acest lucru e firesc ca şi noi să ne întrebăm în ce măsură ne putem apăra, doar că, iată, se găsesc personaje care încearcă să dezinformeze, să manipuleze. Repet: noi suntem o ţară paşnică şi vom rămâne o ţară paşnică, avem armată naţională şi trebuie să avem grijă de armata noastră naţională, în special în situaţia de război provocată de Federaţia Rusă”, a subliniat ea.

Referindu-se la situaţia din sectorul energetic, preşedintele Republicii Moldova a declarat că sunt luate în calcul toate scenariile.

“Pentru această iarnă, bineînţeles că ne pregătim pentru toate scenariile, dar există şi acest risc ca Gazprom să ne deconecteze. Există riscul că, chiar dacă nu ne deconectează Gazprom-ul, dacă preţurile vor creşte şi mai departe, atunci, chiar şi în contractul actual, preţurile devin inaccesibile. (…) Guvernul a transmis un mesaj foarte clar că în momentul în care Gazprom va decide, dacă va decide să deconecteze Republica Moldova de la gaze, asta va însemna automat deconectarea atât a malului drept al Nistrului, cât şi a celui stâng. Nu ştim dacă asta va influenţa sau nu decizia Moscovei, dar, din punctul nostru de vedere, aici lucrurile sunt foarte clare”, a spus preşedinta Maia Sandu.

Interesant:   Coșmarul trăit de nord-coreeni
Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.