.

Maia Sandu castiga primul tur de scrutin al prezidentialelor din Republica Moldova

Distribuie prietenilor tai!

Candidata fortelor pro-europene a obtinut 34, 82 la suta din voturi, iar socialistul Igor Dodon, actualul presedinte, si-a adjudecat 33,91 la suta din voturi.

Diferenta ar urma sa fie mai mare, intrucat deocamdata nu s-a terminat numaratoarea voturilor din strainatate. Moldovenii din diaspora voteaza cu fortele pro-democratice, deci Maia Sandu va mai lua cateva procente. Cei mai activi au fost moldovenii din Franta si Marea Britanie, care au venit in numar mare la vot.

Maia Sandu si Igor Dodon se vor infrunta in turul doi de scrutin, peste doua saptamani, pe 15 noiembrie.

Prezenta la vot a fost in jur de 42 la suta, mai mica decat la precedentul scrutin prezidential, in 2016. Este posibil ca la turul doi mobilizarea sa fie mai mare. Oricum, electoratul din Republica Moldova are unele rezerve sa vina la vot din motive de pandemie.

Pentru tabara lui Igor Dodon, rezultatul primului tur de scrutin e un soc: nu se astepta sa iasa pe locul doi, mai ales ca sondajele la iesirea de la vot il dadeau in fata Maiei Sandu cu cel putin 8 procente.

Interesant:   Din cauza caniculei, a cedat reteaua de electricitate din mai multe tari

S-au facut diverse scenarii legate de alegerile din Republica Moldova si s-a vorbit chiar de “un nou Belarus”, dupa cel de al doilea tur de scrutin, Dodon fiind banuit ca pune la cale fraude si ca se va lasa cu revolte de strada, asa cum vedem in Belarus, unde se crede ca dictatorul Aleksandar Lukashenko ar fi fraudat alegerile prezidentiale. De cealalta parte, Rusia a pretins recent ca Statele Unite si-ar dori o revolutie colorata in Republica Moldova, dupa modelul revolutiei portocalii din Ucraina.

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.