Preturile la gaz au explodat in Uniunea Europeana, intrucat oferta e redusa, iar cererea e tot mai mare. Toate tarifele la energie, inclusiv la electricitate, au crescut. Un alt motiv este scumpirea permiselor UE pentru emisiile de carbon, masura prin care Bruxelles-ul spera sa se faca mai rapid tranzitia catre energie verde.
Polonia: consumatorii trebuie protejati
Tarile U.E. trebuie sa fie flexibile si sa introduca masuri rapide, temporare, pentru a proteja consumatorii si pentru a asigura un tratament corect al clientilor, potrivit documentului pregatit de autoritatile poloneze.
Comisia Europeana pregateste un set de instrumente la care statele membre pot recurge pentru a raspunde la cresterea de preturi, fara sa incalce normele comunitare.
Spania, Italia si Grecia au anuntat deja masuri menite sa reduca factura consumatorilor.
Documentul pregatit de Polonia cere Comisiei Europene sa reduca influenta participantilor de pe pietele financiare asupra preturilor la permisele UE privind emisiile de carbon. Aceeasi solicitare vine si din partea Spaniei si Republicii Cehe.
Analistii afirma ca preturile la gaze au fost principalul vector care a dus la explozia tarifelor la electricitate. Sunt insa de luat in calcul si preturile mari la permisele privind emisiile de dioxid de carbon. De asemenea, Polonia cere U.E. sa nu permita furnizorilor de gaze sa isi foloseasca pozitia dominanta pe piata pentru a impune anumite preturi.
43 la suta din cantitatea de gaz importata de U.E. in 2020 este din Rusia.
Pretul gazelor naturale, in Europa, era de 12 euro/ megawatt-ora, in septembrie, 2020, si a crescut de aproape 7 ori, la 90 de euro, in septembrie 2021.
Manuela