Aurie, crocanta, nelipsita de pe mesele francezilor si nu numai, bagheta a fost inclusa de UNESCO in patrimoniul imaterial al umanitatii.
Bagheta frantuzeasca a fost ridicata la rangul de arta de maestrii brutari din Hexagon. Dar este deosebit de apreciata in toata colturile lumii. “250 de grame de magie si perfectiune in viata noastra de zi cu zi. O arta franceză de a trai” – – a scris pe Twitter presedintele Frantei, Emmanuel Macron, dupa anuntul UNESCO.
Francezii sunt mandri de recunoasterea UNESCO, pentru ca ei spun ca bagheta e emblema stilului francez de viata, intr-o lume in care traditiile dispar si industrializarea uniformizeaza tot.
“Decizia UNESCO va contribui la influenta exercitata de Franta si de gastronomia franceza” – e de parere un brutar parizian. “Uitati, e aurie, e frumoasa, o placere nu doar s-o mananci, ci si s-o privesti”– spunea un alt brutar francez.
UNESCO onoreaza traditiile care trebuie pastrate mai mult decat produsele in sine, iar prin decizia legata de bagheta frantuzeasca UNESCO distinge maiestria si cultura din jurul acestui element esential al meselor franceze.
Bagheta este specialitatea de panificatie cea mai consumata in Franta. Relativ tanara – a fost creata in secolul al XX-lea – bagheta aurie cu crusta crocanta a devenit rapid un succes international. Zilnic, 12 milioane de francezi deschid usa unei brutarii si peste sase miliarde de baghete ies anual din cuptoarele brutariilor.
“Un act simbolic puternic” – a afirmat Audrey Azoulay, director general al UNESCO. Iar pentru Dominique Anract, presedintele Confederatiei Nationale a Panificatiei si Patiseriei franceze este “o recunoastere care i-ar putea determina pe tineri sa urmeze aceasta meserie”.
Manuela