
La gurile marelui fluviu, timpul nu pare sa puna gand rau oamenilor. Natura se desfasoara dupa propriul ei ritm, iar pestii spinteca necontenit apele zi si noapte. Cat despre oameni, acestia respecta cu sfintenie regulile si retetele pescaresti mosenite din strabuni. Dieta zilnica abunda in preparate pe baza de peste, iar optiunile includ icre, macrou afumat, batog si multe altele.
O reteta cu traditie este cea a macroului afumat, iar acest aliment ocupa un loc de cinste atat pe mese, cat si in istorie. Povestea a inceput cu primele civilizatii care cautau solutii pentru a conserva carnea vanata pentru mai mult timp. Aceasta se continua in vremuri grele, de razboi, cand pestele afumat era sursa primara de hrana pentru soldati. In ziua de azi, putem sa ne delectam fara griji dintr-o bucata de macrou afumat.
Macrou afumat – cum se prepara?
Pestele este un aliment care se poate consuma in mai multe feluri. Din dorinta de a conserva mai mult carnea, pescarii apeleaza la tehnica de uscare si afumare. Aceasta functioneaza precum un conservant si incetineste astfel procesul de alterare al pestelui. Desigur, perioada de valabilitate nu va creste exponential, ci o va lungi cu 2 – 3 zile.
Totusi, de ce este macroul ideal pentru afumare? Raspunsul sta in numeroasele beneficii pe care le aduce in organism daca se consuma in mod regulat. Acesta are capacitatea de a lupta impotriva problemelor ce vizeaza activitatea cerebrala, intareste inima, ajuta la pierderea tesutului adipos si aduce metabolismul intr-o stare de echilibru.
Fiecare pescar se ghideaza dupa o reteta pe care a adaptat-o dupa propriul gust si simt creativ. Cu toate acestea, cele mai multe urmaresc aceeasi pasi. Diferenta este facuta de secretele pe care cei mai priceputi prefera sa nu le divulge. Fiecare specialist are cate un secret care transforma preparatul in ceva magic, autentic si plin de savoare.
In primul si in primul rand, pestele trebuie sa se curete foarte bine de tot ce paote fi toxic. Se spala cu atentie, apoi se lasa la uscat. Urmatorul pas este cel in care macroul se condimenteaza dupa propriul plac, ca mai apoi sa fie agatati in carlige si pregatiti pentru procesul de afumare.
Tehnica de afumare este deosebit de importanta, deoarece ofera pestelui tot gustul. Aceasta poate fi la cald sau la rece. Indiferent de modalitatea abordata, lemnul folosit sta la baza intregului proces. Lemnul de esenta tare asigura un produs exceptional, in care gusturile se impletesc si satisfac papilele gustative ale gurmanzilor de pretutindeni.
Evolutia tehnologiei poate sa usureze activitatea pescarilor cand vine vorba de afumare. Exista tot felul de utilaje care sunt menite sa vina in ajutorul producatorilor, insa reteta autentica face diferenta. Aceasta nu trebuie sa fie supusa modificarilor timpurilor moderne, iar toata atentia trebuie indreptata asupra focului. El este responsabil de un produs autentic, de calitate, sanatos si mai ales gustos.
Ce trebuie sa stii despre macroul afumat de la Deltaica?
Produsele Deltaica reprezinta rezultatul a sute de ore de munca in care pasiunea, dragostea si profesionalismul se impletesc. Pescarii strabat in lung si in lat culoarele fluviului pentru a prinde in plase cei mai buni pesti, iar gospodinele isi pregatesc sortul pentru a pregati cele mai delicoase produse pescaresti.
Acest macrou afumat Deltaica contine macrou eviscerat, capturat la plasa. Produsul este afumat la rece, urmarind in detaliu tehnicile pescarilor rusi-lipoveni. Responsabil de magia gustului este rumegusul de fag cu ajutorul caruia macroul este afumat.
Alegand sa savurezi o bucata dintr-un macrou afumat Deltaica sau rapane de cea mai buna calitate, ti se asigura o calatorie de simturi in inima deltei, departe de haosul cotidian. Gustul autentic dunarean o sa te proiecteze in mijlocul apelor, admirand peisajul si minunile locului, uitand astfel de griji!