Este printre primele actiuni concrete intreprinse la nivelul statului francez, dupa izbucnirea scandalului Pegasus, care a zguduit toate marile cancelarii ale lumii. Pegasus e un soft de spionaj conceput de compania israeliană de securitate cibernetică NSO.
Prin Pegasus ar fi fost supravegheate telefoanele a nu mai putin de 180 de jurnalisti, 85 de militanti pentru drepturile omului si chiar 14 sefi de stat, printre care si presedintele francez Emmanuel Macron. NSO respinge acuzatiile.
Palatul Elysee afirma ca nu exista nicio confirmare ca telefonul lui Macron ar fi fost spionat, dar schimbarea numarului si a aparatului e o masura de securitate suplimentara. Se precizeaza si ca mai multe protocoale de securitate au fost reajustate. Potrivit dezvaluirilor facute de consortiul media Forbidden Stories, o agentie de informatii din Maroc a pus sub urmarire telefonul lui Macron si mobilele altor cativa membri ai guvernului francez. Presedintele Macron are mai multe telefoane si numere pe care le foloseste si schimba adesea terminalele, din motive de securitate.
Autoritatile marocane au iesit la contraatac
Guvernul de la Rabat a depus plangere la tribunalul corectional Paris impotriva Forbidden Stories. Marocul sustine ca nu a achizitionat programe informatice pentru infiltrarea in aparatura de comunicare.
In Israel a fost infiintata o comisie inter-ministeriala pentru a studia activitatea grupului NSO, creatorul Pegasus. Reprezentantii NSO afirma ca software-ul e folosit in lupta impotriva crimei organizate si a terorismului si neaga acuzatiile de spionaj politic.
Concret, prin acest spyware se pot extrage mesaje din telefon, se pot inregistra convorbirile si se pot activa, in secret, microfoane.
Grupul israelian NSO afirma ca nu stie identitatea celor spionati de clientii sai si ca toti clientii straini sunt verificati de guvernele din tarile lor.