.

Lupta stransa in Israel

Distribuie prietenilor tai!

Astazi israelienii voteaza componenta viitorului Knesset – legislativul tarii – si isi aleg viitorul premier. Actualul sef al guvernului, Benjamin Netanyahu, spera sa obtina al 5-lea mandat  de prim-ministru.

Putin peste 6 milioane de alegatori sunt asteptati la urne, pentru a-i desemna pe cei 120 de membri ai viitorului legislativ, iar lista partidelor inscrise in cursa este un record: sunt 40 de formatiuni, dar probabil ca doar in jur de 13 au sanse reale de a intra in Knesset. Pragul electoral e de 3,52 la suta.

Benny Gantz ii da emotii lui Bibi

Rivalul cel mai de temut pentru premierul Netanyahu, “Bibi”, cum i se spune, este un nou-venit pe  scena politica israeliana: Benny Gantz, fost sef al statului major israelian, de la Alianta Albastru&Alb, care saptamani la rand a avut cateva procente in fata partidului Likud, condus de Netanyahu.

Partidele mai mici fac jocurile

Potrivit traditiei, niciun partid nu a obtinut vreodata in Israel majoritatea care sa-i permita sa formeze singur guvernul. De aceasta data, rolul de “kingmaker” (cel care are influenta decisiva) ii va reveni, se pare, partidului Zehut (Identitate), formatiune nationalista, de dreapta, libertariana (promite legalizarea canabisului), insa nu e clar in acest moment pe cine ar sprijini in formarea guvernului. Liderul Zehut refuza sa spuna de partea cui va juca, pana ce nu se anunta rezultatele.

Interesant:   România intră în spațiul Schengen

Campanie electorala foarte tensionata

Campania s-a desfasurat pe fondul acuzatiilor de coruptie la adresa premierului Netanyahu, care, daca pierde alegerile, ar putea fi pus sub acuzare. Cu doar 40 de zile inaintea scrutinului, Procurorul General al Israelului a anuntat ca intentioneaza sa-l puna sub acuzare pe Bibi pentru ca ar fi favorizat, in licitatii, unele companii, in schimbul unor articole de presa elogioase.

 

Manuela

sursa foto: i24NEWS

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.