Preşedintele rus Vladimir Putin a pledat pentru ”restabilirea” unei alianţe cu Europa şi pentru a lăsa în urmă ”neînţelegerile” şi ”nemulţumirile” din trecut, într-un editorial publicat marţi de cotidianul Zeit, preluat de agenţia EFE, în ziua când se împlinesc 80 de ani de la invadarea Uniunii Sovietice de către Germania nazistă.
”Doresc să subliniez încă o dată: Rusia susţine restabilirea unei cooperări ample cu Europa”, a semnalat Putin.
Într-o lume care se dezvoltă în mod dinamic şi se confruntă mereu cu noi provocări şi ameninţări, ”pur şi simplu nu ne putem permite să purtăm povara neînţelegerilor, nemulţumirilor, conflictelor şi erorilor din trecut”, care reprezintă un obstacol în calea soluţionării problemelor actuale, explică liderul de la Kremlin.
”Suntem convinşi că trebuie să recunoaştem toate aceste erori şi să le corectăm. Obiectivul nostru comun şi de netăgăduit este garantarea securităţii continentului nostru fără linii care divid şi a unui spaţiu omogen pentru o cooperare în condiţii egale şi dezvoltarea comună pentru prosperitatea Europei şi a lumii întregi”, a enunţat el în articol.
Reconciliere istorică
Potrivit lui Putin, istoria postbelică europeană a evidenţiat că prosperitatea şi securitatea continentului sunt posibile numai prin efortul colectiv al ”tuturor ţărilor, inclusiv Rusia”.
El a dat asigurări că Rusia este deschisă ”unei cooperări corecte şi creative”, cum ar fi de exemplu stabilirea unui spaţiu comun de cooperare şi securitate ”de la Atlantic la Pacific”. În acest sens a făcut aluzie la ”starea dezastruoasă” în care se află sistemul de securitate european, cu o creştere a tensiunilor şi ”riscul palpabil al unei curse a înarmării”, şi la marile opţiuni pe care le oferă o cooperare, dar care sunt lăsate să scape.
Liderul de la Kremlin subliniază că ”reconcilierea istorică” între poporul sovietic şi germanii din ambele blocuri şi Germania reunificată a jucat un ”rol colosal” în conturarea unei Europe capabile să depăşească distanţarea şi să recâştige încrederea şi respectul reciproc după ”tragediile europene din prima jumătate a secolului trecut”.