.

Lemn artificial, obtinut in laborator

Distribuie prietenilor tai!

Cercetatorii americani par sa fi gasit o posibila solutie la problema defrisarilor: lemn fabricat in laborator.

Defrisarea e o problema mai grava ca oricand, la nivel planetar. Omul distruge milioane de hectare de padure in fiecare an, afirma forul ONU pentru alimentatie si agricultura. Anual, planeta  pierde aproximativ 10 milioane de hectare de padure – cam cat suprafata Islandei – din cauza defrisarilor. In acest ritm, avertizeaza ONU, padurile ar putea sa dispara in urmatorii 100-200 de ani.

Pentru a rezolva aceasta problema, cercetatorii de la Massachusetts Institute of Technology – MIT – au pus la punct o noua metoda de cultura in laborator a materialelor vegetale asemanatoare cu lemnul. Noua sursa de lemn de lucru e prietenoasa cu mediul si ar putea incepe sa fie folosita pe scara larga la construirea de locuinte sau de mobilier ecologic. “Cercetatorii nostri au pus la punct o tehnica prin care se genereaza in laborator material asemanator lemnului vegetal. Prin aceasta tehnica, se poate “creste” lemn in laborator si astfel putem obtine o masa sau un alt element de mobilier fara sa taiem copaci” – precizeaza cercetatorii MIT.

In timpul procesului de “crestere” a lemnului, prin dozarea anumitor substante chimice, se pot controla proprietatile fizice si mecanice ale materialului, cum ar fi rigiditatea si densitatea. De asemenea, folosind tehnici 3D de bio printare, se pot obtine materiale de forme, dimensiuni si configuratii care in natura nu exista.

Procesul “cresterii” lemnului in laborator

Pe scurt, iata cum decurge procedeul, aflata inca in faza experimentala. Prima etapa este izolarea celulelor din frunze de Zinnia elegans (carciumareasa). Celulele sunt cultivate intr-un mediu lichid, timp de doua zile, apoi transferate intr-un gel, care contine nutrienti si doi hormoni. Acesti hormoni de crestere sunt dozati diferit, in functie de caracteristicile fizice si mecanice care se doresc. Dupa mai multe diverse proceduri si etape, cand celulele ajung la maturitate, materialul obtinut este deshidratat.

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.