.

Legea dă liber la accidente! Telefoanele, permise din nou la volan

amenda vorbit la telefon
Distribuie prietenilor tai!

Șoferii care sunt prinși ținând telefonul mobil la volan, în timpul deplasării, nu vor mai fi amendați. Condiția este ca telefonul să fie echipat cu un sistem hands-free. Proiectul a fost adoptat de Parlament și urmează să fie promulgat de președinte. Legea prin care conducatorii auto pot folosi telefonul mobil in timp ce sofeaza, cu conditia ca acesta sa fie echipat cu sistem de tip “maini libere” a fost promulgata de presedintele Klaus Iohannis. Interzisa,  si chiar pedepsita cu patru puncte de penalizare si amenzi de pana la 1.160 de lei si in unele cazuri suspendarea dreptului de a conduce, folosirea telefonului mobil la volan va deveni din nou o practica obisnuita printre cei care nu se pot dezlipi de acest dispozitiv. La inceputul lunii martie, Camera Deputatilor a adoptat un proiect de lege care sa le permita conducatorilor auto sa foloseasca telefonul mobil la volan, atata timp cat este prevazut cu sistem hands-free. Pana la aceasta modificare, conducatorii auto nu aveau voie nici macar sa tina telefonul in mana cat timp sunt la volan, daramite sa-l si foloseasca. Motivul invocat pentru acest nou proiect de lege a fost ca tinerea unui telefon mobil in mana nu poate constitui motiv de sanctiune contraventionala. Acum, actul normativ a fost promulgat de presedintele Klaus Iohannis astfel ca, oficial, soferii nu vor mai fi amendati daca folosesc telefonul la volan daca este echipat cu sistem de tip “maini libere”. Totodata, prin acest proiect de lege au fost modificate doua texte din Codul Rutier pentru a permite circulatia autobuzelor, in regim de urgenta, pe calea de rulare a tramvaiului.

Interesant:   Directoarea generala a Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București, Oana Sivache, plasată sub control judiciar

Potrivit noilor reglementari, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa I de sanctiuni “nerespectarea obligatiei conducatorului de autovehicul, cu exceptia conducatorului de autovehicul destinat transportului public de persoane prin servicii regulate, de a lasa liber tramvaiul la apropierea acestuia, cand drumul are o singura banda.“Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a-II-a de sanctiuni “nerespectarea obligatiei de catre conducatorul vehiculului, cu exceptia conducatorului de autovehicul destinat transportului public de persoane prin servicii regulate, de a circula pe un singur sir, indiferent de directia de deplasare, intr-o intersectie in care circula si tramvaie si de a lasa liber traseul tramvaiului atunci cand spatiul dintre sina din dreapta si trotuar nu permite circulatia pe doua siruri.”

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.