.

Joe Biden a vorbit două ore cu Xi Jinping

Distribuie prietenilor tai!

Preşedintele american Joe Biden şi omologul său chinez Xi Jinping au discutat joi la telefon timp de peste două ore despre tensiunile crescânde între cele două ţări în special privind Taiwanul şi diferendele lor comerciale, relatează AFP.

“Conversaţia între preşedintele Biden şi preşedintele Xi Jinping din Republica Populară Chineză s-a încheiat la 10.50”, a anunţat Casa Albă într-un comunicat. Apelul telefonic a început cu două ore şi 17 minute mai devreme, la 08.33 ora locală (12.33 GMT).

Este cel de al cincilea summit virtual între cei doi responsabili după ce Joe Biden a devenit preşedinte în urmă cu un an şi jumătate, dar neîncrederea reciprocă între China şi SUA devine din ce în ce mai dificil de ascuns.

Beijingul şi Washingtonul sunt deja în conflict în problema comerţului. Cele două puteri mondiale au acum poziţii divergente în privinţa Taiwanului.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de securitate naţională al Casei Albe, John Kirby, a declarat înainte de apelul telefonic că “tensiunile în jurul comportamentului agresiv şi coercitiv al Chinei în Indo-Pacific” vor fi pe agendă.

Interesant:   Haos pe glob! O pana informatica a paralizat omenirea

Ultimul motiv de fricţiuni între cele două părţi este un posibil voiaj al preşedintei Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, în Taiwan.

China estimează că insula este una dintre provinciile sale istorice pe care nu a reuşit încă să o reunifice cu restul ţării.

China respinge orice iniţiativă care le-ar da autorităţilor taiwaneze o legitimitate internaţională şi este împotriva oricărui contact oficial între Taiwan şi alte state.

Deşi responsabili americani se deplasează frecvent în Taiwan, Beijingul consideră că o călătorie a lui Nancy Pelosi, unul dintre cei mai înalţi oficiali americani, ar fi o provocare majoră.

Washingtonul va trebui “să-şi asume consecinţele” acestei vizite potenţiale, pe care Nancy Pelosi încă nu a confirmat-o, a avertizat Beijingul miercuri.

Întrebat despre o eventuală ridicare de către Joe Biden a taxelor vamale de 25% impuse în cazul unor produse chinezeşti de miliarde de dolari de fostul preşedinte Donald Trump, purtătorul de cuvânt a spus că nu a fost luată încă o decizie.

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.