Studiul demarat de Universitatea Oxford este sustinut de guvernul britanic; medicamentul antiparazitar Ivermectina va fi testat ca posibil tratament impotriva COVID-19. Scopul este de a stabili daca Ivermectina poate vindeca pacienti fara a necesita spitalizare.
Ivermectina are proprietati antivirale, iar studiile preliminare au aratat ca poate reduce incarcatura virala, cantitatea de virus din tractul respirator, si durata simptomelor in cazul infectiilor moderate, precizeaza Universitatea Oxford. Ivermectina e folosita de zeci de ani pentru tratarea animalelor care au paraziti, iar pentru uz uman se foloseste ca unguent pentru anumite infectii ale pielii. Organizatia Mondiala a Sanatatii si Agentia Europeana a Medicamentului recomanda folosirea doar in studii clinice, tinand cont ca e nevoie de mai multe informatii pentru a intra in schema de tratament COVID.
Denumit “Principle”, acest program care include acum si Ivermectina, este cel mai mare studiu din lume destinat testarii unor potentiale tratamente anti COVID in afara spitalului. Britanicii care au simptome COVID se pot inscrie in acest program, in care este evaluat si efectul antiviralului favipiravir. La inceputul anului, programul Principle ajungea la concluzia ca antibioticele azitromicina si doxiciclina sunt in general ineficiente impotriva primelor stadii ale bolii COVID-19.
Pacientii care sufera de boli grave ale ficatului, carora li se administreaza medicamentul anticoagulant warfarin sau care urmeaza alte tratamente despre care se stie ca interfereaza cu ivermectina vor fi exclusi din procesul de testare.
“Prin includerea ivermectinei intr-un studiu de dimensiuni mari, asa cum este Principle, speram sa obtinem dovezi clare cu privire la cat de eficient este acest tratament impotriva COVID-19, precum si daca exista beneficii sau pericole asociate folosirii sale” – a declarat Chris Butler, unul dintre coordonatorii studiului.
Manuela