.

Italienii sting luminile la monumente, în semn de protest față de prețul energiei

Distribuie prietenilor tai!

Peste 10.000 de municipalităţi italiene, printre care cele de la Milano, Roma sau Torino, vor stinge joi luminile la o serie dintre monumentele emblematice, în semn de protest faţă de creşterea preţurilor la energie, care, potrivit reprezentanţilor acestora, vor avea dure repercusiuni asupra bugetelor locale, relatează agenţia EFE.

“Răspunsurile Guvernului la solicitările noastre nu sunt suficiente (…). De aceea, în seara aceasta, la ora 20:00 (19:00 GMT), multe municipii din ţară vor stinge simbolic lumina la o clădire reprezentativă sau la un loc semnificativ pentru comunitate”, a anunţat preşedintele Asociaţiei Municipalităţilor Italiene (ANCI), Antonio Decaro.

Sediul primăriilor din Roma, Campidoglio, şi Florenţa, Palazzo Vecchio, precum şi Castello Sforzesco din Milano şi Mole Antonelliana din Torino vor rămâne în întuneric pentru a semnala că, dacă nu se iau măsuri, scumpirea energiei poate duce inclusiv la oprirea iluminatului public în oraşe.

Potrivit lui Decaro, Executivul “nu vede niciun risc ca această criză să aibă efecte negative asupra bugetelor autorităţilor locale şi, ca atare, în special asupra posibilităţii de a presta neîntrerupt serviciile publice pentru cetăţeni”.

Interesant:   Moldova si Ucraina au inceput negocierile de aderare la Uniunea Europeana

Însă, impactul energiei electrice asupra bugetelor municipale “variază în jurul a 1,8 miliarde euro”, a explicat el, adăugând că “s-ar putea să ne vedem obligaţi să tăiem serviciile esenţiale, începând cu iluminatul public, care joacă un rol fundamental în termeni de securitate urbană”.

Preţul electricităţii în primele luni ale anului a crescut cu 55% şi al gazelor cu 41,8%, creând deja probleme familiilor, companiilor şi administraţiilor locale, au explicat reprezentanţii ANCI.

Guvernul italian a anunţat miercuri că pregăteşte un nou pachet de ajutoare “de 5-7 miliarde euro” care va fi folosit pentru atenuarea impactului scumpirii energiei.

În Capitala Italiei, primarul, Roberto Gualtieri, va stinge luminile la Campidoglio, sediul municipalităţii din Roma.

“Aceasta este o iniţiativă cu care suntem total de acord: facturile crescute afectează şi pun în serioase dificultăţi familiile şi instituţiile. Este o problemă ce trebuie rezolvată şi sunt sigur că Executivul va asculta strigătul de alarmă al cetăţenilor şi primarilor”, a explicat Gualtieri.

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.