.

Iranienii ies in strada impotriva hijab-ului

Distribuie prietenilor tai!

Se extind protestele din Iran, dupa ce o tanara a murit, in custodia politiei, unde ajunsese fiindca nu avea fata suficient acoperita de valul islamic, hijab.

In mai multe orase mari, inclusiv in capitala Teheran, mii de oameni au iesit in strada pentru a condamna abuzurile comise de asa-numita politie morala, unitati de politie care patruleaza pe strazi pentru a depista femeile care nu sunt imbracate conform islamului radical.

Initial, au fost proteste ale femeilor, care si-au dat jos valul, insa apoi s-au alaturat si barbati. Marea majoritatea a demonstrantilor sunt tineri.

Masha Amini (foto) in varsta de 22 de ani, a murit saptamana trecuta, dupa ce, in birourile politiei, a intrat in coma. Familia tinerei declara ca fata a fost batuta pana la moarte. Masha Amini a fost arestata, pe scarile de la metrou, pentru “vestimentatie incorecta”. Nu avea fata acoperita in mod corespunzator de jihab, mai exact i se vedeau cateva suvite de par.

Interesant:   Biden, un cadavru politic

Demonstratiile iau amploare in Iran: ies in strada mii de oameni, in marile orase. Au fost incendiate sectii de politie si masini ale fortelor de ordine. Regimul religios de la Teheran a blocat retelele de internet mobil, pentru ca tinerii sa nu se mai poata mobiliza. In mod frecvent,  de cand au izbucnit protestele, internetul se opreste de cateva ori pe zi, iar serviciile de telefonie mobila functioneaza greoi.  De asemenea, Gardienii Revolutiei, organismul cel mai puternic din Iran, cere pedepsirea aspra a celor care “raspandesc informatii false” despre tanara care a murit in timp ce era la politie. Autoritatile afirma ca au demarat o ancheta.

Sunt cele mai mari proteste din Iran, din ultimii 3 ani. Deocamdata, autoritatile religioase nu au luat masuri ferme impotriva demonstrantilor, dar e de asteptat sa treaca la represalii dure.

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.