Asociatia pentru Protectia Consumatorilor – InfoCons – are un derapaj deranjant pentru romani, chiar de Craciun. Romanii sunt intrebati daca s-au gandit care e amprenta de carbon asociata sarmalei cu carne.
Intr-un comunicat de presa cel putin bizar, InfoCons ne face observatie. Daca mancam sarmale cu umplutura de carne, suntem poluatori, cam acesta e mesajul. “Ne-am gandit oare si care este amprenta de carbon asociata celor mai populare preparate de Craciun ? De exemplu , dintr-un kg de amestec de carne tocată ( vită si porc ) , 200 de grame de orez , 4 cepe , 200 de grame de afumătură , pastă și suc de tomate și bineînțeles , foile de la 2 verze , obținem 50 de sarmale , echivalent a 35,52 kg de emisii de CO2e . Asta înseamna ca, pentru a produce o singura sarma , vom avea o amprentă de carbon de 0,71 kg , de 10 ori mai mare decât cea a unei sarmale vegetale , în care carnea unei sarmale este înlocuită cu 25 g de ciuperci” – scrie InfoCons, intr-un mesaj trimis de Craciun. Cu alte cuvinte, inainte sa facem sarmale cu carne sa ne gandim bine daca nu cumva suntem vinovati de poluarea mediului.
Penibilul InfoCons nu se opreste aici, e luata in colimator si salata boeuf
Comunicatul de presa ne prezinta reteta clasica de salata Boeuf si diferențele principale dintre aceasta si reteta vegana. Romanii care manca salata boeuf cu boeuf, deci cu carne de vita, urca amprenta de carbon la 39,8 kg CO2. InfoCons ne atrage atentia ca varianta vegana – deci salata boeuf fara boeuf – are o amprenta asupra mediului de 18,5 ori mai mica. Asta pentru ca, dupa cum ne invata InfoCons, carnea de vită produce cele mai multe emisii dintre toate tipurile de carne.
InfoCons e condusa de Sorin Mierlea, un personaj bagat in diverse consilii si comitete, in toate domeniile. Gura lumii spune ca Mierlea are o avere considerabila. In cazul luarilor de pozitie jenante privind sarmaua si salata boeuf, exista doua scenarii: fie Mierlea habar nu are ce scriu oamenii din subordinea lui si astfel au loc asemenea derapaje grave, fie “e ordin pe unitate” sa cante insistent hit-ul acestei perioade privind “comportamentul daunator al oamenilor in privinta mediului inconjurator”.
Manuela