.

Intelegere dubioasa pe piata auto, sanctionata de Consiliul Concurentei

Distribuie prietenilor tai!

Consiliul Concurentei a Sanctionat Participantii la o intelegere pe piata serviciilor de intreţinere si reparare a autovehiculelor cu  130 de milioane de lei.

Consiliul Concurentei a sanctionat 65 de companii si o asociatie cu amenzi totale in valoare de peste 130 milioane de lei – aproximativ 26 de milioane de euro – pentru participarea la o intelegere pe piata serviciilor de intretinere si reparare a autovehiculelor din Romania.

56 dintre companiile sanctionate sunt sau au fost membre ale Asociatiei Concesionarilor Dacia, Renault si Nissan – ACODAREN si desfasoara, printre altele, activitati de reparare a autovehiculelor. Autoritatea de concurenta a constatat, in urma unei investigatii, ca acestea si-au coordonat comportamentul comercial, prin intermediul ACODAREN, convenind in comun, printre altele, un nivel fix al preturilor pieselor de schimb si al tarifelor de manopera utilizate in relatia cu anumite societati de asigurare. In acest fel, acestea au eliminat concurenta intre ele.

Aceste actiuni au fost sustinute, consolidate si amplificate de comportamentul si actiunile savarsite de Renault Commercial Roumanie SRL, RCI Broker de Asigurare SRL si societatile de asigurare, Allianz-Țiriac Asigurari SA, Omniasig Vienna Insurance Group SA, Groupama Asigurari SA, Uniqa Asigurari SA, Asigurarea Romanească – Asirom Vienna Insurance Group SA, Euroins Romania Asigurare – Reasigurare SA, Societatea Asigurare – Reasigurare Astra SA, participarea acestora conferind intelegerii o amploare mai mare decat daca ar fi ramas limitata doar la coordonarea comportamentului reparatorilor.

Interesant:   De astăzi, 27 iunie, rovinieta poate fi cumpărată online de pe www.ghișeul.ro

Astfel, compania Renault Commercial Roumanie SRL si societatile de asigurare implicate au fost sanctionate cu amenzi totale de 120,9 milioane lei. Restul sumei pana la 130 de milioane lei reprezinta amenzile aplicate reparatorilor auto care au luat parte la ințelegere.

Legea concurentei interzice orice intelegeri sau acorduri intre companii care restrang sau denatureaza concurenta pe piata romaneasca, in special cele care impart pietele.

Deciziile Consiliului Concurenței sunt executorii, iar amenzile aplicate reprezinta venituri la bugetul de stat. Agentia Nationala de Administrare Fiscală – ANAF – pune in aplicare decizia de sanctionare a autoritatii de concurenta si executa amenzile.

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.