.

Inselatorie pe facebook: vi se promite un iPhone X, dar e o escrocherie

Distribuie prietenilor tai!

In realitate, nu primiti nimic, ba chiar dati bani pe un sms cu suprataxa. Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica   (CERT-RO) atrage atentia asupra acestei noi escrocherii.

Pe Facebook se propaga o noua tentativa de inselatorie, sub forma unui concurs, la care utilizatorii sunt anuntati ca ar putea castiga un iPhone X Max. Escrocii profita de faptul ca e cea mai aglomerata perioada a anului, fiind sezon de cumparaturi, si exploateaza naivitatea unora dintre noi.

Cum decurge inselatoria

Utilizatorul primeste un mesaj cu un link. Dupa accesare victima are impresia ca participa la un concurs la care poate castiga un iPhone X Max. Aceasta varianta a terminalului nu exista, cel mai apropiat model ca denumire fiind iPhone XS Max. Pagina web este gandită pentru dispozitive mobile (prezinta functii JavaScript pentru notificarea utilizatorului prin vibratii, iar pagina este prezentata în mod portret) – precizeaza CERT-RO. “Datele afisate initial sunt tipul dispozitivului, data accesarii, orasul si furnizoarul de internet utilizat” – scriu specialistii CERT-RO in avertismentul postat pe Facebook.

Interesant:   Cetatean roman, cercetat pentru tradare si spionaj in favoarea Rusiei

Ulterior, utilizatorul este transferat pe o pagina unde are de ales niste cutii cu “surprize” si victima este informata ca “a castigat un dispozitiv iPhone X Max, care este rezervat 5 minute”. Iar pentru a intra in posesia lui i se solicita sa urmeze mai multi pasi, care include trimiterea unui SMS cu suprataxa la numarul afisat, in schimbul unor servicii, filme, muzica sau jocuri. “Desigur, abonarea la asemenea servicii nu are nicio legatura cu falsul concurs” – avertizeaza CERT-RO.

Manuela

sursa foto: pagina de Facebook CERT-RO

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.