
Fie ca este vorba de un moped, o motocicleta, un autovehicul sau un camion, fiecare dintre aceste mijloace de transport poate sa fie condus doar de catre persoanele care detin un permis de conducere cu categoria corespondenta obtinuta. De exemplu, persoanele ce au dobandit categoria B, vor putea conduce doar autovehicule cu o masa totala maxima ce nu depaseste 3.500 Kg si al caror numar de locuri pe scaune nu este mai mare de 8 (in afara locului conducatorului), in timp ce un conducator ce detine doar categoria A1 va putea conduce in mod exclusiv motociclete cu raport putere/greutate de cel mult 0,1 Kw/kg sau tricicluri cu motor cu puterea maxima de 15 Kw.
Care este structura probei teoretice pentru categoria A?
In cazul acestei categorii de automobile (include motocicleta cu sau fara atas si triciclu cu motor cu puterea de peste 15 Kw) proba teoretica va dura maxim 20 de minute. Testul va cuprinde 20 de intrebari, pentru promovare fiind nevoie de 17 raspunsuri corecte. Prevederile sunt identice si in cazul categoriilor AM, A1 sau A2 (moped, tricicluri sau motociclete cu o putere maxima de sub 15 kw).
Care este numarul de intrebari din chestionarele auto pentru categoria B?
Chestionarele auto DRPCIV pentru categoria B cuprind un numar de 26 de intrebari, iar durata de desfasurare a examenului este mai mare, de 30 de minute. Sunt declarati admisi doar cei care raspund corect la minim 22 de intrebari din cele 26, un scor mai mic fiind insuficient. Cei ce sustin examenul teoretic pentru categoriile C si D vor avea aceeasi structura a examenului.
Categoriile BE si CE, proba diferita
Viitorii conducatorii ai unui ansamblul de vehicule (cu o masa totala maxima autorizata de peste 4.250 kg) format dintr-un autovehicul tragator din cat. B si o remorca (sau semiremorca) a carei masa totala maxima autorizata nu depaseste 3500 kg, cat si viitorii conducatori ai unui ansamblul de vehicule constand intr-un vehicul tragator din categoria C si o remorca (sau semiremorca) a carei masa totala autorizata este mai mare de 750 Kg vor sustine examenul teoretic, regulile fiind urmatoarele: – numarul de intrebari este redus la 11, fiind necesare 9 raspunsuri corecte. Durata testului este de 15 minute. Chestionare auto oficiale pentru fiecare dintre categoriile amintite pot fi completate pe site-ul www.i-drpciv.ro, aprobat de catre DRPCIV.
Pe langa chestionare, se recomanda cunoasterea legislatiei si a codului rutier. Ziaruldeiasi a facut o lista a tuturor modificarilor din 2019.
Probele practice, in functie de categorie
Dupa promovarea probei teoretice, cursantul se va prezenta la proba practica, ce va fi sustinuta alaturi de un politist din cadrul brigazii rutiere. Proba practica se desfasoara in conditii diferite, in functie de categorie. In cazul categoriei A, la proba practica, cursantul va efectua manevre in poligon (intr-un anumit timp) si va conduce motocicleta in traseu. Poligonul este eliminat pentru categoriile B, BE, CE si D acolo unde cursantul va efectua doar traseul. In schimb, pentru categoria AM nu va fi nevoie de efectuarea traseului, ci doar de efectuarea manevrelor indicate in poligon.