.

Informatii esentiale despre vot!

Distribuie prietenilor tai!

La alegerile din 9 iunie, vor fi organizate, pe teritoriul României, 18.955 de secții de votare, iar în străinătate 915 secții de votare. Startul votării la aceste alegeri se dă în străinătate, primele secții de votare fiind deschise în Auckland, Noua Zeelandă, sâmbătă, 8 iunie 2024, la ora 22:00, ora României.

În țară, votarea la cele 18.955 de secții începe duminică, 9 iunie 2024, ora 07:00 și se încheie la ora 22:00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cetățenii care, la ora 22:00, se află în sediul secției de votare, precum și pentru cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot. Aceleași reguli privind programul secțiilor de votare se aplică și la cele organizate în străinătate.

Votarea în străinătate se va încheia luni, 10 iunie 2024, ora 08:00, ora României, odată cu închiderea secțiilor organizate pe Coasta de Vest a Americii de Nord.

Interesant:   Românii, cel mai mare risc de a ajunge in sărăcie

Datele privind prezența la vot vor putea fi vizualizate în timp real, odată cu deschiderea primelor secții de votare din străinătate, prin afișarea pe pagina de internet a Autorității Electorale Permanente – https://prezenta.roaep.ro, pentru fiecare secție de votare, a numărului de alegători care s-au prezentat la vot, pentru fiecare scrutin în parte. Rezultatele înscrise în procesele-verbale întocmite de către birourile electorale ale secțiilor de votare vor putea fi consultate pe aceeași pagină, imediat după încheierea acestora.

A fost implementată soluţia tehnică de blockchain în Sistemul informatic de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (SIMPV) și în Sistemul informatic de centralizare a datelor din procesele-verbale privind consemnarea rezultatelor votării (SICPV), conform Hotărârii AEP nr. 29/2020. Astfel, au fost alocate următoarele subdomenii necesare pentru accesul la sistemul blockchain, după cum urmează: pentru alegerile autorităților administrației publice locale – https://voting.roaep.ro/locale2024; pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European – https://voting.roaep.ro/europarlamentare2024.

Această soluţie tehnică de blockchain nu permite modificarea sau alterarea datelor înregistrate pe parcursul procesului electoral nici măcar de către administratorii acestora, asigurând integritatea şi transparenţa acestora. Prin implementarea acestei soluții, informațiile vor fi înregistrate în timp real, în clar și de tip HASH (amprenta digitală a datelor) și vor fi făcute publice la adresele menționate, ceea ce va permite verificarea în timp real sau ulterioară a integrității datelor relevante înregistrate în SIMPV, precum și în SICPV.

Interesant:   Cetatean roman, cercetat pentru tradare si spionaj in favoarea Rusiei

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.