Un studiu realizat de cei mai buni specialisti din Franta arata ca exista un potential risc de cancer de sân si cancere provocate de obezitate in cazul celor care consuma indulcitori artificiali.
Studiul, realizat de Institutul National Francez pentru Sanatate si Cercetari Medicale si Universitatea Sorbonne Paris Nord arata ca indulcitorii artificiali ar putea sa nu fie o alternativa sigura la zahar. Exista date potrivit carora intre consumul acestor indulcitori si riscul de cancer exista o legatura.
Autorii cercetatorii subliniaza ca e nevoie de noi studii, acesta fiind unul limitat, dar atrag atentia, in acelasi timp, ca nu sustin utilizarea îndulcitorilor ca alternative la zahar in bauturile racoritoare sau in unele alimente. Una dintre limitarile studiului este ca majoritatea subiectilor sunt femei, cele mai multe atente la stil de viata si sanatate.
Potrivit Agentiei Europene pentru Securitate Alimentara (EFSA), indulcitorii artificiali nu sunt daunatori, daca sunt consumati in anumite limite. Pentru aspartam, limita zilnica e echivalentul a 12 doze de bautura racoritoare tip diet.
Milioane de persoane consuma zilnic acesti indulcitori, insa siguranta pentru sanatate a acestor aditivi continua sa fie subiect dezbatere. In studiul prezentat acum au fost analizatele datele de la 102.865 pacienti. Echipa a analizat datele privind consumul de indulcitori artificiali pe parcursul a 24 de ore. In paralel a fost analizata informatia privind diagnosticarea unui cancer in perioada studiata, iar cercetatorii au realizat studii asociate consumului acestor aditivi si riscul potential de cancer.
S-a tinut cont de multi factori care ar putea influenta rezultatul, cum ar fi varsta, sexul, educatia, activitatea sportiva, fumatul, indexul masei corporale, inaltimea si istoricul bolilor de cancer in familie.
Concluzia este ca cei care consuma cantitati mai mari de indulcitori artificiali – de regula 79mg pe zi – prezinta un risc cu 13 la suta mai mare de a face cancer, comparativ cu cei care nu consuma deloc indulcitori artificiali. Rezultatele vizeaza in special doi indulcitori : aspartame si acesulfame-K.
De la aspartam, riscul de cancer mamar creste cu 22 la suta.
“Rezultatele noastre nu sustin utilizarea indulcitorilor artificiali ca alternative sigure la consumul de zahar in alimente sau bauturi. De asemenea, oferim noi si importante date legate de controversa privind efectele daunatoare asupra sanatatii” – precizeaza autorii studiului.
Manuela