.

India acuză China că inventează denumiri geografice

Distribuie prietenilor tai!

India reproşează Chinei că a inventat denumiri pentru mai multe locuri situate la frontiera litigioasă din Himalaya între cele două ţări, în contextul în care Beijingul încearcă să îşi afirme suveranitatea asupra acestui teritoriu, informează AFP.

Mai multe zone ale acestei frontiere lungi sunt contestate, iar relaţiile s-au degradat puternic după moartea a cel puţin 20 de soldaţi indieni şi patru soldaţi chinezi în timpul unor confruntări în iunie 2020 asupra uneia dintre porţiunile de la graniţă, între Ladakh şi Tibet.

De la acest incident, care a fost cel mai grav dintre cele două puteri nucleare de la războiul-fulger din 1962 câştigat de China în faţa Indiei, cele două părţi şi-au consolidat prezenţa în regiune şi au desfăşurat mii de militari ca întăriri. În ciuda mai multor serii de negocieri, tensiunile nu s-au diminuat.

În această săptămână, Ministerul Afacerilor Civile din China a transmis că a “normalizat” denumirile a 15 locuri situate în Zangnan (‘Sudul Tibetului’) – nume dat de Beijing regiunii pe care Delhi o numeşte Arunachal Pradesh – şi le-a dat denumiri chineze oficiale.

Interesant:   Klaus Iohannis la Summitul NATO, dupa cascadoria politica a candidaturii la sefia Aliantei

Această schimbare de denumiri, care vizează zone locuite, râuri şi munţi, vine după un demers similar din 2017 pentru alte şase locuri din aceeaşi regiune.

“Arunachal Pradesh a fost şi va fi mereu parte integrantă a Indiei”, a reacţionat joi Ministerul indian al Afacerilor Externe.

“Atribuirea unor denumiri inventate unor locuri din Arunachal Pradesh nu schimbă acest fapt”, a precizat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei indiene, Arindam Bagchi.

De partea cealaltă, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, Zhao Lijian, a declarat că “Sudul Tibetului se află în regiunea autonomă chineză Tibet şi a fost mereu un teritoriu chinez”, adăugând că schimbările de denumiri ţin de “suveranitatea Chinei”.

China a intervenit militar în Tibet în 1951, după patru decenii de independenţă de facto a acestei regiuni supranumite “acoperişul lumii”, după căderea Imperiului Chinez.

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.