
Numarul mortilor din insula Maui a ajuns la 93; incendiile de padure au mistuit zone intregi, iar bilantul ar putea fi mult mai mare. Insotite de caini special antrenati pentru gasirea cadavrelor, echipele de interventie continua cautarile.
Sunt cele mai grave incendii de vegetatie din Statele Unite, din ultima suta de ani. Orasul Lahaina a fost facut scrum. Destinatie turistica foarte cunoscuta, orasul ofera acum o priveliste apocaliptica: cladiri arse, masini topite, iar aerul e irespirabil, totul fiind invaluit intr-un fum gros.
Costul reconstructiei se ridica la 5,5 miliarde dolari, potrivit estimarilor initiale. Peste 2200 de structuri construite au fost avariate sau distruse si au ars 850 de hectare de vegetatie.
Guvernatorul statului Hawaii, Josh Green, a avertizat ca bilantul actual, de 93 de morti, va fi in mod sigur mult mai mare. Cainii special antrenati in gasirea cadavrelor nu au actionat, deocamdata, decat pe 3 la suta din suprafata parjolita de incendii.
Revolta localnicilor
Localnicii din Lahaina sunt revoltati si cer socoteala autoritatilor. Ei spun ca un dezastru de asemenea proportii putea fi evitat, daca sistemele de avertizare ar fi functionat. Sirenele de pe insula nu au emis nicio avertizare, alertele prin telefonia mobila sau prin TV nu au functionat. Numarul de urgenta 911 nu a putut fi accesat din anumite zone ale arhipelagului. In plus, a cazut curentul. Daca oamenii ar fi fost preveniti ca focul se apropie de locuintele lor, multi ar fi fost salvati. De asesmenea, fiind mai multe focare simultan, pompierii au avut dificultati in a interveni eficient.
Inconjurati de flacari din toate partile, multi rezidenti s-au salvat aruncandu-se pur si simplu in apele oceanului.
Manuela