.

Încă o lovitură dată Chinei: SUA anulează toate restricțiile impuse oficialilor în relația cu Taiwanul

Distribuie prietenilor tai!

Şeful diplomaţiei Statelor Unite, Mike Pompeo, a anulat sâmbătă toate restricţiile care le-au fost impuse de-a lungul anilor responsabililor americani în contactele cu Taiwanul, potrivit AFP.

“Departamentul de Stat a creat restricţii interne complexe pentru a reglementa interacţiunile diplomaţilor noştri, militarilor şi altor reprezentanţi oficiali în relaţiile lor cu omologii taiwanezi”, a indicat secretarul de stat într-un comunicat.

“Statele Unite au luat aceste măsuri unilateral, pentru a mulţumi regimul comunist de la Beijing. S-a terminat”, a adăugat el.

El nu a precizat natura restricţiilor şi acest anunţ are oricum o valoare simbolică, o lege din 2018 autorizând deja “responsabili de la toate nivelurile guvernamentale, inclusiv membri ai cabinetului în funcţii de securitate naţională, militari şi alţi reprezentanţi oficiali ai guvernului să viziteze Taiwanul şi să se întâlnească cu omologii lor taiwanezi”.

Lovitură înainte de predarea puterii

Anunţul, care intervine cu mai puţin de două săptămâni înainte de sfârşitul mandatului preşedintelui Donald Trump, va provoca furia Beijingului, care consideră Taiwanul ca parte integrantă a Chinei.

Interesant:   Biden, un cadavru politic

Mike Pompeo nu va merge atât de departe încât să normalizeze relaţiile cu Taiwanul, o decizie asupra căreia nu are niciun fel de autoritate. El a indicat că relaţiile cu insula se vor trece în continuare prin American Institute in Taiwan (AIT), o organizaţie privată care joacă rolul de ambasadă a Statelor Unite la Taipei.

Guvernul american “menţine relaţii cu parteneri neoficiali din lumea întreagă şi Taiwanul nu face excepţie”, a subliniat el.

Washingtonul a întrerupt relaţiile diplomatice cu Taiwanul în 1979 pentru a recunoaşte Beijingul, dar Statele Unite au adoptat în acelaşi an o lege care prevede că vor trebui să ajute insula să se apere în cazul unui conflict.

SUA sunt aliatul cel mai puternic al Taiwanului şi furnizorul său de arme numărul unu, mai scrie AFP.

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.