Odata cu inceperea noului an, Croatia, ultima tara intrata in Uniunea Europeana, inregistreaza un dublu succes: adera la zona euro si la spatiul Schengen de libera circulatie.
E finalizarea unui lung drum spre institutiile euro-atlantice, drum inceput in anul 2000, odata cu venirea la putere la Zagreb a fortelor democratice pro-europene.
Intrarea in asa-numita euro-zona, precum si in spatiul Schengen incheie ultimele etape ale integrarii depline a Croatiei intr-o Europa unita. De la 1 ianuarie 2023, Croatia devine cel de-al 20-lea membru al zonei euro, care isi extinde numarul de membri pentru prima data din 2015, cand Lituania a adoptat moneda unica.
De maine, 1 ianuarie, 2023 sunt eliminate toate controalele la frontierele terestre ale Croatiei cu Slovenia si Ungaria, precum si cele maritime cu Italia, in timp ce pentru traficul aerian acestea vor fi ridicate la 26 martie, cand vor începe orele de zbor de vara.
Absenta controalelor la frontiera va aduce economii notabile si va facilita comertul, ceea ce este deosebit de important pentru puternicul sector turistic din Croatia, deoarece cea mai mare parte a turismului sau provine din spatiul Schengen.
De asemenea, vor exista avantaje imediate pentru exportatorii de alimente proaspete catre Italia, in special pentru pestele de pe coasta dalmata si istriana.
Croatia a intrat dupa Romania si Bulgaria in Uniunea Europeana, insa o ia inaintea celor doua tari atat in privind aderarii la Schengen, cat si in privinta adoptarii euro. Romania si Bulgaria au fost din nou amanate, din motive de coruptie.
Trecerea Croatiei la euro
De la 1 ianuarie 2023, moneda oficiala a Croatiei este euro. Kuna croata va putea fi folosita in paralel, ca mijloc de plata timp de doua saptamani. Preturile vor fi afisate atat in euro, cat si in kune pana la sfarsitul lui 2023. Cursul kunei croate in raport cu euro a fost stabilit de catre institutiile UE la 1 EUR=7,53450 HRK.
Manuela