Românii care intră pe teritoriul Bulgariei în luna decembrie o pot face doar dacă pe lângă documentele călătorie prezintă un certificat digital european COVID şi vor fi supuse, selectiv, testării rapide la frontieră, aceste prevederi menţinând România în zona roşie pentru statul vecin.
“Cetăţenii români care sosesc din România pot intra pe teritoriul Bulgariei, începând din data de 1 decembrie, în baza prezentării documentelor de călătorie şi, alternativ, a unuia dintre următoarele documente COVID-19, respectiv prezentarea unui certificat digital UE privind vaccinarea împotriva COVID-19, prezentarea unui certificat digital UE privind vindecarea de COVID-19 sau prezentarea unui certificat digital UE privind testarea pentru COVID-19, care atestă un rezultat negativ al unui test PCR, efectuat cu maxim 72 de ore înainte de sosirea în Bulgaria. Totodată, noul ordin prevede că persoanele care sosesc în Republica Bulgaria din state aflate în zona roşie sau portocalie vor fi supuse selectiv testării rapide antigen la frontieră”, se arată într-un comunicat de presă emis vineri de ITPF Giurgiu.
Noile prevederi sunt aplicabile din data 1 decembrie 2021 şi menţin România în zona roşie pentru statul vecin.
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu alături de Premierul Nicolae Ciucă au inspectat, marţi, şantierul obiectivului de investiţii “Drumul de legătură DN 5 km 60+500 – Şoseaua de Centură- Podul Prieteniei km 61+400”, informează un comunicat de presă al MTI
Stadiul fizic de execuţie pentru cei 5,72 km (din care 5,10 km lungime drum de legătură şi 0,62 km lungime drum reabilitat/lărgit) este de 95%. În aceste condiţii termenul estimat pentru darea în trafic este data de 20 decembrie 2021 urmând ca finalizarea tuturor lucrărilor să se realizeze până în luna aprilie 2022.
“Sunt obiective importante pe care trebuie să le livrăm românilor. Era o ruşine a noastră ca intrarea în ţară să nu arate cum trebuie. Cred că fiecare dintre noi a văzut cum arăta ieşirea sau intrarea în ţară dinspre Bulgaria. Antreprenorul, care este unul serios, s-a mobilizat şi putem spune că acum avem şi noi un drum demn de zilele noastre. Aş vrea sa văd astfel de drumuri peste tot în ţară”, a spus ministrul Sorin Grindeanu, care a adăugat că va continua vizitele neanunţate pe şantierele obiectivelor de infrastructură şi că va verifica împreună cu cei de la CNAIR şi antreprenorii care este situaţia reală din teren.
Drumul de legătură, în lungime 5,72 km, are ca scop principal asigurarea conexiunii rutiere între DN5 şi punctul de trecere a frontierei Giurgiu.