Ikea si lemnul ilegal din Romania – o fundatie a facut plangere impotriva companiei suedeze

Distribuie prietenilor tai!

Plangerea a fost depusa in Elvetia, intrucat exista suspiciuni ca Ikea ar utiliza lemn provenit de la copacii taiati ilegal in Romania.

Organizatia neguvernamentala elvetiana Bruno Manser Fonds a depus plangere impotriva filialei elvetiene a Ikea, acuzand conducerea ca incalca legea din Elvetia si induce intentionat clientii in eroare.

BMF a realizat o ancheta si a descoperit ca 80 de produse vandute in 5 magazine din Ikea nu indica originea lemnului folosit, asa cum cere legea elvetiana, asa-numita Obligatie privind declararea surse lemnului.

ONG-ul a inceput ancheta dupa ce o fundatie britanica a descoperit ca in Romania si Ucraina Ikea s-ar aproviziona cu lemn inclusiv de la furnizori care obtin cherestea ilegal, in urma defrisarilor clandestine. La aceeasi concluzie au ajuns si cativa jurnalistilor elvetieni, specializati in drepturile consumatorului, care au facut o ancheta in Romania.

Legea prin care comerciantii care vand articole din lemn masiv trebuie sa declare tara de origine a materialului brut este in vigoare in Elvetia din 2012. De atunci, impotriva Ikea au fost formulate 166 de plangeri, dar acestea nu s-au soldat cu nicio penalizare, pentru ca, au spus autoritatile elvetiene, compania a luat masuri pentru a indrepta situtatia.

Interesant:   Câini care detectează bolnavii de Covid-19 pe aeroport!

Activistii ecologisti din Romania, in special ong-ul Agent Green, au atras atentia in repetate randuri ca, de peste 20 de ani, Ikea profita de legile proaste din Romania si cumpara nestigherita cherestea obtinuta prin defrisari ilegale comise in parcuri nationale si paduri virgine.

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.