Atunci când vrei să amenajezi baia, este necesar să ții cont de cateva aspecte foarte importante, precum materialele folosite, finisajele, cat si de elementele de mobilier. De exemplu, pentru a preveni alunecarea, pardoseala trebuie să fie realizată din materiale nelucioase, iar pereții acoperiți cu materiale impermeabile, pentru a rezist la aburul și condensul permanent ce se produce în baie. Bineînțeles că, pe lângă toate acestea, este indicat să optezi un mobilier care să se îmbine perfect în peisaj, pentru a avea parte de confortul așteptat.
Printre cele mai importante lucruri în amenajarea băii este chiar alegerea materialelor utilizate pentru placarea pereților și a podelei. Deși prima intenție este aceea de a utiliza în acest sens materiale clasice, precum gresia și faianța, nu puțini sunt cei care apelează la materiale sofisticate, precum marmură și granit. Poți găsi plăci din marmură și granit în București, cât și în majoritatea magazinelor de specialitate din toată țara.
Înlocuirea obișnuitelor placări de gresie și faianță, monocrome și de cele mai multe ori lipsite de personalitate, i-a făcut pe designerii de interior să revoluționeze tendințele în amenajările interioare. Astfel, marmura și granitul pot fi integrate și sub alte forme, precum obiecte sanitare și decorațiuni.
Iată câteva idei de integrare a marmurei și a granitului în baia ta:
Lavoarul din piatră naturală
Există pe piață două tipuri de lavoare, și anume cele situate în blat și cele situate direct pe podea. O variantă modernă și foarte elegantă este lavoarul situat în blat, din piatră naturală. Acesta necesită aceleași tipuri de amenajări ca și în cazul obiectele sanitare din ceramică, doar că greutatea sa este mai mare și, ca atare, manipularea mai dificilă.
În ceea ce privește întreținerea, lavoarele din piatră sunt puțin mai sofisticare, din cauza petelor ce se pot forma pe suprafețele acestora. Petele de săpun, cele de detergenți comerciali și cele obținute în urma utilizării unor produse cosmetice sunt cele mai des întâlnite. Pentru a le evita, este necesară spălarea cu detergenți speciali și impermeabilizarea cu soluții profesionale. Aceste tratamente vor proteja suprafața și vor mări durata de viață a lavoarului, păstrând nuanța și finisajul acestuia.
Întreținerea după utilizarea zilnică a lavoarelor, se reduce la clătirea lor și la ștergerea cu o lavetă, mai ales în cazul celor cu finisaj nelustruit.
Obiecte sanitare din piatră naturală
Obiectele sanitare din marmură sau granit câștigă teren în celor din fontă sau ceramică. Astfel, producătorii îți pun la dispoziție o gamă variată de căzi, vase de toaleta și bideuri. Acestea au o greutate mai mică față de cele din materiale clasice și au un aspect mult mai plăcut, astfel integrându-se mai ușor în peisaj.
Greutatea ridicată a căzilor de baie face ca montajul lor să fie dificil, în timp ce cabinele de duș au un proces de montare mai rapid și mai ușor. Executate din marmură și granit, acestea arată ca adevărate bijuterii. Gama largă de culori oferite de producătorii și distribuitorii de obiecte sanitare din piatră naturală, te va ajuta în alegerea unei variante potrivite pentru baia ta. Pentru a rezista la umezeală și pentru a preveni apariția petelor, va trebui să apelezi la tratamente pentru suprafețe, precum impermeabilizarea. Întreținerea acestora se face după fiecare folosire, apa neavând timp să stagneze în cadă.
Placarea pereților cu piatră naturală
Marmura si granitul sunt roci calcaroase, cu duritate mai mică și destul de poroase, ceea ce le face ieale pentru placarea pereților băii tale. Mozaicurile și panelurile din marmură permit asocieri de forme și culori, inspirând stiluri unice.
Montajul se face dupa aplicarea hidroizolației, folosind tehnologia obișnuită prin periere, cu folosirea adezivilor corespunzători mediului. De asemenea, pe lângă placarea pereților, marmura și granitul se pot monta și pe pardoseală.