Rezumat:
Herpesul genital este o infecție cu transmitere sexuală destul de des întâlnită, pe care orice persoană activă sexual o poate contracta, mai ales dacă nu se protejează în timpul contactelor sexuale sau are mai mulți parteneri. Continuă să citești pentru a descoperi câteva lucruri importante pe care oricine ar trebui să le știe despre această infecție.
1. Care sunt cauzele herpesului genital
Herpesul genital poate fi cauzat fie de virusul herpes simplex de tip 2 (HSV-2), fie de virusul herpes simplex de tip 1 (HSV-1), dar, de cele mai multe ori, HSV-2 este cel care provoacă herpesul genital. Virusul poate fi prezent în salivă, secreții vaginale sau spermă, iar persoanele infectate îl pot transmite partenerilor lor fără a avea vreun simptom.[1] Dacă vrei să afli mai multe despre cauzele și factorii de risc asociați cu această infecție, poți citi despre herpesul genital pe blogul Dr.Max.
2. Cum se transmite herpesul genital
După cum menționam încă de la început, herpesul genital este o infecție cu transmitere sexuală, ceea ce înseamnă că poți contracta virusul în urma unui contact sexual neprotejat (vaginal, anal sau oral) cu o persoana infectată sau a contactului cu pielea din zona genitală a acestuia. De asemenea, este important de menționat că poți ajunge să faci herpes genital și în urma contactului cu saliva unui partener cu herpes oral.
Nu poți lua herpes din toalete, lenjerie de pat sau piscine și nici atingând obiecte folosite de persoanele infectate.[2]
3. Cum se manifestă herpesul genital
Unul dintre motivele pentru care herpesul genital este o infecție atât de comună este reprezentat de faptul că majoritatea persoanelor infectate nu știu că au această boală: simptomele fie lipsesc, fie sunt foarte ușoare și ușor de trecut cu vederea sau de pus pe seama altor cauze.
Pot trece două până la 12 zile între expunerea la virus și apariția primelor semne de alarmă, a căror listă poate include: durere sau mâncărime în jurul organelor genitale, apariția de vezicule mici umplute cu lichid în zona respectivă, care se pot sparge și se pot transforma în ulcerații dureroase, ce apoi, pe măsură ce se vindecă, vor forma cruste, urinarea dureroasă, secreții uretrale sau vaginale. În cazul persoanelor aflate la primul episod de herpes, este posibil, de asemenea, să mai apară: febra, durerea de cap, durerile musculare și umflarea ganglionilor limfatici din zona inghinală.
Referitor la locația veziculelor, acestea se pot dezvolta pe fese sau coapse, în rect, anus, gură, uretră, vagin, vulvă, col uterin, penis sau scrot.[1]
4. Ce complicații poate provoca herpesul genital
Herpesul genital crește riscul dezvoltării altor infecții cu transmitere sexuală, iar contractarea sa în timpul sarcinii poate avea consecințe grave pentru făt, putând duce inclusiv la decesul acestuia. Alte posibile complicații asociate cu herpesul genital sunt inflamația organelor urinare și sexuale, cum ar fi ureterul, rectul, vaginul, colul uterin sau uterul, infecțiile degetelor sau ale ochilor și encefalita.[1]
5. Cum se poate preveni herpesul genital
Singura modalitate 100% eficientă de a evita contractarea herpesului genital ori a altor boli cu transmitere sexuală este să nu faci sex vaginal, oral sau anal. Dacă ești activ/ă sexual, protejează-te și folosește prezervativ de fiecare dată când faci sex, dar ține cont de faptul că acest lucru nu te va ajuta prea mult dacă veziculele s-au dezvoltat în afara zonei acoperite de prezervativ și virusul se poate transmite și în lipsa acestor vezicule. Limitarea numărului partenerilor sexuali și comunicarea deschisă cu aceștia, precum și testarea regulată pot, de asemenea, contribui la reducerea riscului contractării unei infecții cu transmitere sexuală.[2]
Herpesul genital este o infecție des întâlnită, de multe ori asimptomatică, care se poate transmite prin contact sexual vaginal, anal sau oral ori prin contact cu pielea din zona afectată. Este important să te adresezi cât mai repede unui medic dacă tu sau partenera/ul tău prezentați simptome îngrijorătoare sau este posibil să fi fost expuși virusului. Herpesul genital nu se poate vindeca[2], dar există soluții pentru a-l ține sub control.
Bibliografie:
- „Genital Herpes”, Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/genital-herpes/symptoms-causes/syc-20356161. Accessed 29 May 2023.
- „STD Facts – Genital Herpes”, CDC, 2023, www.cdc.gov/std/herpes/stdfact-herpes.htm. Accessed 29 May 2023.