.

Hemoroizi externi și interni: 10 reguli de igienă și alimentație

Man suffering from hemorrhoids, anal pain on gray background, painful area highlighted in red
Distribuie prietenilor tai!

Aproape 3 din 4 adulți se confruntă cu hemoroizi la un moment dat în viață (1). Hemoroizii reprezintă vene inflamate apărute la nivelul anusului și rectului, care provoacă durere, disconfort și umflături în zona anală, precum și sângerări anale.

Deși sunt disponibile o serie de tratamente pentru această afecțiune, stilul de viață și măsurile de igienă au o importanță deosebită în gestionarea manifestărilor neplăcute.

Descoperă care sunt tipurile de hemoroizi, cum se tratează și ce reguli să respecți pentru ameliorarea acestei condiții medicale!

Tipuri de hemoroizi

Principalele forme ale acestei afecțiuni sunt hemoroizii externi și interni.

  • Externi: apar sub pielea de la nivelul anusului. Cauzează inflamație în această regiune, durere, iritație sau disconfort (mai ales atunci când stai în șezut) și sângerări. Sunt vizibili și se simt ca o umflătură la atingere. La nivelul acestora se pot dezvolta trombi (cheaguri de sânge), rezultând o durere bruscă, severă și o umflătură dură la nivel anal (1).
  • Interni: se dezvoltă în interiorul rectului. Nu sunt vizibili, însă produc sângerări în timpul defecației, de obicei fără durere. Dacă aceștia coboară prin anus în timpul defecației (hemoroizi prolabați), poate apărea, însă, durerea (1).
Interesant:   Suntem in plina canicula! Iata cateva sfaturi contra deshidratarii

Tratamentul hemoroizilor

În general, pentru a trata hemoroizii, medicul prescrie unguente sau supozitoare care conțin corticosteroizi sau substanțe cu efect anestezic (2).

În cazurile mai severe, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea hemoroizilor sau o procedură minim invazivă, cum ar fi:

  • scleroterapia – presupune injectarea unei substanțe care micșorează hemoroizii;
  • ligaturarea cu benzi elastice – presupune legarea hemoroizilor la bază, pentru a întrerupe circulația la nivelul lor. (2)

Reguli de igienă și alimentație

Chiar dacă medicul ți-a prescris medicamente pentru tratarea hemoroizilor, pentru a avea rezultate bune este important să urmezi o serie de reguli.

1.   Spală zilnic zona afectată

Menține igiena zonei anale prin spălare cu apă caldă în fiecare zi. Nu este indicat să utilizezi săpunul convențional, deoarece acesta poate agrava hemoroizii (3). Totuși, poți utiliza un săpun de curățare special pentru această problemă, pe care îl poți găsi în farmacii.

2.   Consumă suficiente fibre zilnic

Constipația este una dintre cauzele hemoroizilor, iar o alimentație săracă în fibre este una dintre cauzele constipației. De asemenea, materiile fecale dure și încordarea în timpul defecației agravează simptomatologia. Fibrele alimentare susțin motilitatea intestinală și înmoaie materiile fecale, ceea ce ajută la ușurarea defecației (2).

Interesant:   Cum să ai grijă de protezele tale dentare: sfaturi și trucuri

Pentru a crește aportul de fibre, consumă mai multe fructe și legume, cereale integrale,  nuci și semințe. De asemenea, poți opta pentru un supliment cu fibre, cum ar fi tărâțele de psyllium (3).

3.   Bea mai multe lichide

Deshidratarea este una dintre cauzele constipației. Un consum suficient de lichide ajută la înmuierea materiilor fecale (3). Consumă minim 8 pahare de apă zilnic.

4.   Încearcă băile de șezut

Băile de șezut pot fi efectuate timp de 10-15 minute, de 2-3 ori pe zi. Acestea presupun scufundarea zonei anale în apă caldă – fie în cadă, fie utilizând un lighean pentru băi de șezut care se fixează pe vasul de toaletă (2, 4).

5.   Folosește comprese reci

Aplică o compresă rece cu gheață pe zona anală, timp de câteva minute. Acest lucru te poate ajuta să reduci durerea și inflamația (4).

6.   Șterge-te cu șervețele umede

Evită ștergerea zonei anale cu hârtie igienică uscată după defecație (3). În schimb, poți utiliza șervețele umede speciale pentru igiena ano-rectală.

7.   Utilizează toaleta atunci când simți nevoia

Dacă apare nevoia de defecație, nu amâna și mergi imediat la toaletă (4)! În caz contrar, materiile fecale se pot întări și pot crește presiunea la nivelul rectului, ceea ce cauzează constipație.

8.   Nu te încorda în timpul defecației

Încordarea în timpul defecației agravează hemoroizii, deoarece crește presiunea la nivelul acestor vene (3). În contextul constipației, te poți simți nevoit să forțezi defecația. Evită, însă, să te încordezi sau să stai prea mult timp pe vasul de toaletă.

Interesant:   Suntem in plina canicula! Iata cateva sfaturi contra deshidratarii

9.   Evită statul prelungit în șezut

Statul prelungit în șezut crește, de asemenea, presiunea la nivelul hemoroizilor, agravând astfel simptomele. Evită să stai în șezut pentru perioade lungi și utilizează o pernă, în loc să stai pe o suprafață dură.

10. Fă mișcare

Mișcarea regulată de tip aerobic, cum ar fi mersul pe jos în pas alert, stimulează tranzitul intestinal. Asigură-te că faci zilnic minim 30 de minute de activitate fizică ușoară-moderată (4)!

Prin urmare, poți ține sub control manifestările hemoroizilor prin modificarea stilului de viață. În orice caz, dacă simptomele persistă, adresează-te medicului pentru tratament!

Referințe:

  1. “Hemorrhoids – Symptoms and Causes.” Mayo Clinic, 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hemorrhoids/symptoms-causes/syc-20360268. Accessed 20 Jan. 2023.
  2. ‌“Hemorrhoids – Diagnosis and Treatment – Mayo Clinic.” org, 2021, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hemorrhoids/diagnosis-treatment/drc-20360280. Accessed 20 Jan. 2023.
  3. ‌Kahn, April. “Causes of Hemorrhoids and Tips for Prevention.” Healthline, Healthline Media, 8 Nov. 2021, www.healthline.com/health/hemorrhoids. Accessed 20 Jan. 2023.
  4. ‌“Hemorrhoids and What to Do about Them – Harvard Health.” Harvard Health, Harvard Health, 7 Oct. 2013, www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/hemorrhoids_and_what_to_do_about_them. Accessed 20 Jan. 2023.
Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.