.

Haos in Israel: sute de mii de protestatari cer demisia lui Netanyahu

Distribuie prietenilor tai!

Israelul se confrunta cu o criza de proportii. Premierul Beniamin Netanyahu l-a demis pe ministrul apararii, iar aceasta decizie a inflamat si mai mult spiritele si asa agitate.

Netanyahu a anuntat demiterea lui Yoav Gallant, dupa ce acesta spusese ca reformele din justitie, contestata in strada de luni de zile, ar trebui suspendate. Guvernul Netanyahu a gandit un set de reforme in sistemul judiciar care, afirma opinia publica din Israel, dau puteri politicienilor in sfera justitiei, ceea ce e nedemocratic.

De luni de zile, israelienii protesteaza fata de aceste reforme. Presiunea strazii e imensa si da imaginea unui Israel slab si macinat de tensiuni sociale. In aceste conditii, Gallant, care e din acelasi partid cu Netanyahu, a declarat ca pentru calmarea situatiei ar trebui ca reformele sa fie suspendate. La nici 24 de ore de la aceasta declaratie, Bibi l-a dat afara din guvern pe ministrul apararii. Imediat, zeci de mii de oameni au iesit in strada la Tel Aviv, Ierusalim, Bersheva si in alte cateva orase. Protestatarii s-au apropiat de locuinta premierului, iar politia a raspuns cu gaze lacrimogene. Au avut loc ciocniri de strada toata noaptea.

Interesant:   Goliat se clatină în Ucraina, susține un amiral

Greve si demisii

Consulul general al Israelului la New York a anuntat ca demisioneaza, in semn de solidaritate cu Gallant. Iar cercetatorii, cadrele medicale si alte categorii profesionale au anuntat ca intra in greva. Presa israeliana scrie ca, in cele din urma, Netanyahu ar fi dispus sa retraga legea privind schimbarile din justitie, insa nu poate din cauza partidelor religioase care fac parte din coalitia de guvernamant. In aceste conditii, e posibila ruperea guvernului si, poate alegeri anticipate.

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.