
Un grup de hackeri rusi, Cold River, au incercat sa patrunda in sistemul informatic al unor laboratoare de cercetari nucleare din SUA; nu e clar daca au reusit sa penetreze sistemul.
E vorba despre trei laboratoare de cercetari nucleare – Brookhaven, Argonne si Lawrence Livermore National Laboratories. Acestea au fost vizate de hackerii din gruparea Cold River in perioada august-septembrie, anul trecut. Hackerii rusi au creat pagini false de login pentru fiecare laborator si au trimis emailuri cercetatorilor de la aceste laboratoare, incercand sa-i convinga sa-si dezvaluie parola. Niciunul dintre laboratoare nu a clarificat, pentru presa, daca hackerii au reusit sa se infiltreze in sistemele laboratoarelor.
Cold River si-a intensificat atacurile, dupa inceperea razboiului din Ucraina. Gruparea de hackeri rusi a devenit cunoscuta in 2016, cand a atacat sistemul informatic al ministerului de externe din Marea Britanie. “Este unul dintre cele mai importante grupuri de hackeri de care nu ati auzit. Ei sustin direct Kremlinul, dand informatii” – a declarat Adam Meyer, expert in securitate cibernetica.
In luna mai, Cold River a spart conturile de mail ale fostului sef al serviciului britanic de spionaj MI6. Astfel, au ajuns la public schimburi confidentiale de mesaje intre MI6 si parteneri externi. De asemenea, hackerii rusi au clonat paginile de internet ale unor ONG-uri europene, care investigheaza crimele de razboi comise de rusi in Ucraina.
Legaturi stranse cu Rusia
Cold River a facut o serie de erori, spun expertii americani. In urma acestor erori, specialistii in cibersecuritate au reusit sa afle locatia exacta de unde actioneaza, precum si identitatea unuia dintre membri gruparii, Andrei Korinet, un IT-ist implicat, se pare, in diverse activitati de hacking.
Manuela