Kristalina Georgieva, director-executiv FMI, e de parere ca e nevoie de sustinere intr-o maniera bine directionata. “De preferat, sub forma subventiilor acordate direct oamenilor” – a declarat Georgieva pentru BBC.
In toata lumea, oamenii se lupta cu cresterile de preturi si inflatia. Guvernele au luat deja o serie de masuri, insa oficialii FMI afirma ca acestea nu sunt suficiente. Cand vine vorba de criza prin care trecem legat de nivelul de trai, sunt doua prioritati. Kristalina Georgieva crede ca una dintre prioritati trebuie sa fie cei foarte saraci, care acum se lupta sa faca fata preturilor mari la energie si alimente. De asemenea, sectorul de afaceri a fost greu lovit de razboiul din Ucraina, iar multe firme au mari probleme. De aceea, considera FMI, a doua prioritate a guvernelor trebuie sa fie sustinerea acordata companiilor.
Stabilizarea economiei globale, dupa doi ani de pandemie si in contextul razboiului din Ucraina, este problematica, din cauza preturilor la alimente, care au ajuns la un nivel record, precum si din cauza exploziei preturilor la petrol si gaze.
FRICA DE RECESIUNE
In multe tari, inflatia e la un nivel fara precedent in ultimele decenii sau chiar in istorie. In Marea Britanie – 9 la suta, in SUA – 8,3 la suta si 7,4 procente in zona euro.
Bancile centrale maresc rata dobanzilor in incercarea de a incetini cresterea preturilor, iar personaje si institutii proeminente din lumea economico-financiara atrag atentia ca exista un risc ridicat de recesiune. Kristalina Georgieva e ingrijorata de impactul acestor costuri mai mari la imprumuturi asupra guvernelor care au de rambursat sumele uriase imprumutate in vremea pandemiei.
Manuela