.

Gripa aviara in Romania

Distribuie prietenilor tai!

Focar secundar de gripa aviara diagnosticat la o gospodarie din judetul Teleorman! Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala a confirmat prezenta virusului gripei aviare H5N1 la doua probe prelevate de la doua pasari moarte, dintr-o gospodarie aflata in imediata proximitate a exploatatiei unde a fost diagnosticat focarul primar, din localitatea Tiganesti, judetul Teleorman.

Avand in vedere ca aceasta gospodarie se afla la o distanta de 130 de m de locul unde a fost diagnosticat focarul primar, acesta este considerat focar secundar de influenta aviara.

Conform procedurilor, cele 42 de pasari (23 de rate si 19 gaini) din gospodarie au fost ucise, cadavrele au fost ecarisate prin ingropare impreuna cu resturile de furaje si asternuturile contaminate. Dupa indepartarea cadavrelor si a deseurilor in gospodariile afectate au fost finalizate primele dezinfectii. Se mentin masurile pentru combaterea si stingerea focarelor de gripa aviara adoptate de Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Teleorman.

Interesant:   27-28 aprilie: weekend spectaculos la „Strazi deschise, Bucuresti – Promenada Urbana”

Masurile prevazute in decizia CLCB se vor mentine cel putin treizeci de zile de la data incheierii operatiunilor preliminare de curatare si dezinfectie a exploatatiilor infectate, in conformitate cu legislatia aplicabila.

Ancheta epidemiologica este in desfasurare

ANSVSA solicita sprijinul fermierilor din industria avicola si al cetatenilor in aplicarea masurilor de biosecuritate, anuntarea imediata a serviciilor veterinare despre mortalitatile la pasari si la respectarea tuturor masurilor dispuse de autoritati pentru a impiedica raspandirea acestei boli pe teritoriul tarii noastre.

Si vecinii bulgari se confrunta cu epidemia de gripa a pasarilor. Autoritatile din Bulgaria au notificat izbucnirea unei epidemii de gripa a pasarilor de tip H5 in doua ferme. In cazul fermei din regiunea Pazardjik, au murit de gripa aviara 380 de pasari, dintr-un total de 171.911, iar la cea de a doua ferma, in zona Veliko Tarnovo, au murit 5420 de pasari, dintr-un total de 395.000.

In Europa, gripa aviara are caracter sezonier, iar in aceasta perioada a anului virusul face ravagii.

Interesant:   Scenariile pentru o eventuala interventie NATO impotriva Rusiei

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.