.

Greva in Franta, sindicatele se opun cresterii varstei de pensionare

Distribuie prietenilor tai!

Pentru a doua oara in mai putin de doua saptamani, Franta e paralizata de greve. Transportul public e complet dat peste cap. Sindicatele spera sa forteze guvernul sa retraga noua lege a pensiilor.

Francezii sunt revoltati de planurile guvernului de a creste varsta de pensionare de la 62 la 64 de ani. De asemenea, creste perioada de cotizare. Presedintele Emmanuel Macron insista ca reforma pensiilor este absolut necesara, intrucat va aduce la buget aproape 18 miliarde de euro.

Este a doua actiune revendicativa din aceasta luna. La precedentele proteste, pe 19 ianuarie, au iesit in strada peste un milion de oameni. Sindicatele spun ca vor organiza greve si proteste pana ce guvernul va retrage aceasta lege. Macron a incercat si in 2019 sa creasca varsta de pensionare si perioada de cotizare, insa a venit pandemia si reforma pensiilor a fost pusa la sertar.

“Este o reforma nedreapta si brutala. Cresterea varstei de pensionare la 64 de ani inseamna un regres, din punct de vedere social” – declara Luc Farre, secretar-general al sindicatului functionarilor publici.

Interesant:   Coșmarul trăit de nord-coreeni

Circulatia metroului parizian, a trenurilor reginonale si a TGV e puternic perturbata de greva. Jumatate din profesorii de la scolile primare s-au raliat la greva. De asemenea, personalul din rafinarii e in greva. Practic, toate sectoarele, inclusiv sanatatea, sunt paralizate de aceasta actiune de protest.

Sindicatele sustin ca problema dezpovararii bugetului se rezolva prin taxarea suplimentara a celor foarte bogati. Guvernul nu cedeaza si afirma ca a facut deja concesii. Una dintre ele este cresterea varstei de pensionare la 64 de ani, in loc de 65, asa cum se anuntase initial.

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.