Armata turcă a găsit 81 de refugiaţi pe o insulă fluvială pe râul Evros, care formează graniţa terestră între Turcia şi Grecia, unde migranţii afirmă că au fost abandonaţi de militari greci, relatează luni postul public turc TRT.
Potrivit declaraţiilor date de migranţi, aceştia au trecut ilegal frontiera către Grecia cu mai multe zile în urmă, iar acolo au fost interceptaţi de militarii greci care i-au ţinut închişi trei zile într-un centru de detenţie.
Unul dintre ei a declarat postului turc de televiziune că au fost agresaţi în acel centru, nu au primit mâncare şi nici apă şi de asemenea autorităţile greceşti nu i-au intervievat despre circumstanţele care i-au determinat să treacă graniţa şi dreptul lor legal de a cere azil.
În final, soldaţii greci au transportat grupul de migranţi pe o insulă fluvială şi i-au abandonat acolo, mai susţine postul turc, care nu menţionează naţionalitatea migranţilor.
Mințiți de călăuze
Sunt frecvente mărturiile refugiaţilor care afirmă că după ce au pătruns în Grecia au fost interceptaţi şi returnaţi cu forţa în Turcia sau pe o insulă, deşi există de asemenea cazuri în care chiar traficanţii abandonează migranţii pe insule fluviale, minţindu-i că au ajuns în Grecia.
În timp ce Turcia acuză Grecia că returnează migranţi cu forţa către teritoriul turc, guvernul de la Atena afirmă că este dreptul său să împiedice intrările clandestine în ţară.
Anul trecut în februarie, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat deschiderea frontierelor ţării sale către Europa pentru refugiaţii aflaţi în Turcia care doreau să ajungă în ţările UE.
În luna următoare, în timpul unui schimb de replici între Atena şi Ankara, zeci de mii de migranţi s-au confruntat la graniţă cu forţele de ordine greceşti, care i-au respins folosind masiv gaze lacrimogene şi arme de foc neletale. Confruntările s-au soldat cu doi morţi şi sute de răniţi în rândul migranţilor.
Potrivit autorităţilor de la Atena, atunci a fost împiedicată intrarea în Grecia a circa 59.000 de migranţi.