.

Germania se pregateste discret pentru o oprire brusca a livrarilor de gaz din Rusia

Distribuie prietenilor tai!

Guvernul german pune la punct un plan de masuri de urgenta, ce va fi aplicat in cazul in care livrarile de gaze naturale din Rusia se opresc pe neasteptate, anunta agentia Reuters, citand surse de la Berlin.

Printre masuri figureaza preluarea de catre stat a companiilor esentiale. Planul e pus la punct de ministerul Economiei si dovedeste alerta in care se afla cea mai mare economie a Germaniei in legatura cu eventualitatea opririi gazului rusesc, de o importanta vitala in productia de otel, plastic si automobile.

55 la suta din gazul importat de Germania anul trecut a provenit din Federatia Rusa. Berlinul e tot mai presat, mai ales de americani, sa renunte la relatiile stranse de afaceri cu Rusia, intrucat prin banii obtinuti astfel, Moscova finanteaza campania militara din Ucraina.

Germania doreste sa iasa de sub tutela Rusiei in privinta gazului, insa acest lucru nu e posibil inainte de mijlocul lui 2024. Nu e clar ce scenariu are in vedere guvernul de la Berlin pentru oprirea brusca a livrarilor de gaze, mai ales ca Germania e retinuta in privinta includerii sanctiunilor energetice (gaz si petrol) in cel de al saselea pachet de masuri restrictive pe care Uniunea Europeana le va lua impotriva Rusiei.

Interesant:   VinziCasa.ro: Soluția Ideală pentru Agenții Imobiliari

Se pare ca Germania se teme ca Moscova ar putea decide unilateral oprirea livrarilor de gaze si, de aceea, vrea sa fie pregatita pentru aceasta eventualitate.

Ce se pregateste concret

Sursele oficiale germane, citate de Reuters, afirma ca e posibila nationalizarea companiilor energetice. De asemenea, guvernul ar putea prelua o parte din actiunile unor firme si ar putea lua sub aripa sa rafinarii. Se ia in calcul si acordarea de noi credite si garantii pentru firmele din sectorul energetic, pentru a le ajuta sa faca fata preturilor tot mai mari.

Posibila rationalizare a gazelor

In cazul unei situatii de urgenta, guvernul german ar putea recurge la rationalizari. Ar urma sa aiba prioritate la livrari sectorul industrial, in detrimentul locuintelor. Daca se mentine aceasta formula in varianta finala, ar fi o schimbare de 180 de grade, tinand cont ca pana acum locuintele aveau prioritate.

Manuela

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.