.

Gazprom începe să piardă bani

Distribuie prietenilor tai!

Grupul rus Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, a raportat marţi pierderi consistente pentru primul trimestru al acestui an, în condiţiile în care pandemia de coronavirus a redus cererea de gaze naturale şi preţurile, informează Financial Times.
În perioada ianuarie-martie 2020, Gazprom a înregistrat pierderi nete de 116,2 miliarde de ruble (1,6 miliarde de dolari), comparativ cu un profit net de 535,9 miliarde de ruble în perioada similară a anului trecut. Acestea sunt primele pierderi trimestriale înregistrate de Gazprom după cele din trimestrul al treilea 2015.
Pe măsură ce uzinele şi birourile s-au închis pentru a respecta măsurile de carantină, vânzările de gaze spre Europa şi China au scăzut cu 17% în timp ce preţul mediu de comercializare s-a redus cu 36% până la 10.800 de ruble (152 de dolari) pentru 1.000 de metri cubi, astfel că în primul trimestru veniturile Gazprom s-au redus cu un sfert până la 1.700 miliarde de ruble (24,4 miliarde de dolari).
“Condiţiile externe în care Gazprom şi întreaga industrie operează în 2020 sunt considerate de analişti ca fiind extrem de nefavorabile”, a spus vicepreşedintele Gazprom, Famil Sadygov. Acesta a subliniat însă că pierderile din primul trimestru sunt în principal “pe hârtie” şi se datorează unor diferenţe semnificative de curs de schimb. “În aceste condiţii, rezultatele financiare înregistrate de companie în primul trimestru nu pot fi considerate rele. Am generat un flux de numerar pozitiv şi am ţinut povara datoriei la un nivel confortabil”, a adăugat Sadygov.
Ronald Smith, director la firma BCS Global Markets, spune că deşi rezultatele Gazprom sunt în linie cu aşteptările, compania ar trebui să se aştepte la o perioadă dificilă în lunile următoare. “Situaţia de pe piaţa europeană a gazelor este dezastruoasă cu o scădere dramatică a preţurilor şi volumelor. Pe scurt, al doilea şi al treilea trimestru din 2020 vor fi, probabil, cele mai proaste trimestre pentru veniturile înregistrate de Gazprom din exporturile de gaze spre Europa din ultimii 15 ani”, susţine Ronald Smith.

Interesant:   VinziCasa.ro: Soluția Ideală pentru Agenții Imobiliari
Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.