.

Gazprom a acceptat sa nu opreasca livrarea de gaze catre Republica Moldova

Distribuie prietenilor tai!

Este un ragaz de o zi, pana vineri, cand autoritatile de la Chisinau s-au angajat sa plateasca datoriile catre gigantul energetic rus.

Restanta catre Gazprom se ridica la 73 de milioane de dolari. Este vorba despre plata livrarilor din octombrie si un avans de 50 la suta pentru cele din noiembrie.

Contractul Republicii Moldova cu Gazprom a expirat in luna septembrie, iar Rusia a amenintat ca va intrerupe aprovizionarea cu gaz, in cazul in care facturile restante nu vor fi achitate. S-a ajuns apoi la o intelegere pentru un nou contract – pe 5 ani –  si pentru o amanare a datoriilor. Acum cateva zile insa,  Moldovagaz a primit o notificare de la Gazprom cu un ultimatum: daca datoria de 73 de milioane de dolari nu va fi achitata in 48 de ore,  alimentarea cu gaze se intrerupe. Uniunea Europeana si aliatii occidentali ai Moldovei au calificat gestul Moscovei drept “santaj politic.”

Interesant:   „Pepenele românesc” – ampla operatiune de verificare demarata de guvern

Premierul de la Chisinau, Natalia Gavrilita, a cerut parlamentului sa aprobe de urgenta amendamentele bugetare prin care sa se poata face platile catre Gazprom.

“In mod exceptional, dand dovada de bunavointa si cunoscand situatia dificila cu care s-ar putea confrunta cetatenii Moldovei, Gazprom a fost de acord sa prelungeasca termenul limita pana vineri,” – a precizat Serghei Kuprianov, purtator de cuvant Gazprom.

In mod traditional, Moldova primeste gaz din Rusia via Transnistria si Ucraina. Pana la semnarea noului contract cu Gazprom, Moldova a cumparat un milion de metri cubi de gaze naturale din Polonia. A fost pentru prima data cand moldovenii au recurs la o alta tara, si nu la Rusia, pentru a se aproviziona cu gaze.

Manuela

 

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.