.

“Fructele interzise” – tot mai multe pesticide daunatoare in fructele si legumele de pe pietele U.E.

Distribuie prietenilor tai!

Semnalul de alarma a fost tras de European Plant Protection Product Network (PAN Europe), asociatie care incearca sa constientizeze opinia publica in legatura cu pericolul reprezentat de pesticide.

PAN Europe a publicat un studiu intitulat “Fructele interzise”, potrivit caruia prezenta pesticidelor foarte daunatoare, 55 la numar, e in crestere in fructele si legumele care ajung pe masa cetatenilor din tarile U.E.

Retragerea pesticidelor clasificate ca fiind foarte daunatoare decurge lent. Desi o directiva UE din 2009 cere renuntarea treptata la 55 de substante, incepand cu 2011, in realitate, aceste chimicale nu numai ca nu au disparut, ba chiar in ultimii 10 ani sunt folosite din ce in ce mai mult, arata raportul PAN Europe.  In concluzie, statele membre nu aplica legislatia, iar cei care au de suferit sunt consumatorii.

“Aceste substante chimice ar trebuie sa dispara din alimentele noastre. Dar in loc de asta, observam o crestere dramatica a acestor substante foarte toxice, in ultimii 10 ani. Proportia fructelor si legumelor contaminate cu aceste pesticide continua sa creasca” – a precizat Salomé Roynel, reprezentanta PAN Europe.

Interesant:   In urma controverselor, BOR vine cu explicatii

Studiul celor de la PAN Europe arata ca de multe ori fructele si legumele au simultan reziduuri de la doua sau mai multe pesticide extrem de toxice. Acest lucru arata clar ca regulile de inlocuire a pesticidelor toxice cu alte substante, care nu sunt daunatoare, nu sunt respectate de tarile U.E.

Cateva exemple din studiul PAN Europe

Acum 10 ani, fructele de kiwi nu aveau aproape deloc pesticide. Substantele toxice se regaseau in proportie de doar 4 la suta. Acum, aproape o treime din fructele de kiwi analizate sunt contaminate.

La fel si in cazul cireselor. In 2011, 22 la suta din fructele studiate contineau urme de pesticide periculoase, iar in 2019 procentul a ajuns la 50 la suta..

In privinta perelor, campioane la pesticide sunt Belgia si Portugalia. Pe fructele analizate au fost gasite nu mai putin de 5 asemenea substante periculoase.

De notat ca studiul PAN Europe arata ca Romania este pe ultimele locuri la utilizarea de pesticide extrem de toxice. Pe fructele si legumele crescute la noi in tara s-au gasit cantitati foarte mici de reziduuri toxice.

Incearca www.i-drpciv.ro pentru cele mai bune chestionare auto drpciv si pentru a lua permisul de conducere cu usurinta maxima.
Verifica DexOnline.Net - un dictionar de definitii care iti va imbogati vocabularul ori de cate ori ai nevoie.